Élelmiszerbiztonsági tanácsok a lakosság részére a koronavírus-járvány idején

0

A jelenlegi rendkívüli helyzetben fokozott odafigyeléssel és a napi higiéniai szabályok szigorú betartásával a lakosság is sokat tehet a járvány megfékezéséért. Mindenekelőtt arra kérjük Önöket, hogy vegyék komolyan és tartsák be a humán járványvédelmi előírásokat! Ennek értelmében minden felelős embertől elvárható, hogy akinél felmerül a fertőzöttség gyanúja, ne menjen közösségbe, így élelmiszerüzletbe, vendéglátóhelyre sem – írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A továbbiakban összegyűjtöttük azokat az otthoni jótanácsokat, amelyek hozzájárulhatnak egészségünk megóvásához.

  • Írjunk bevásárlólistát! A tudatos vásárlás a konyhában, sőt már előtte, a fejünkben elkezdődik. Nem kevés pénzt és időt spórolhatunk, ha tudatosan előkészítjük, mi kerüljön a kosarunkba, mire és milyen mennyiségben van valóban szükségünk.
  • A mostani helyzetben alapszabály, hogy nem kell naponta a boltba járni! Jóval azelőtt, hogy elindulnánk, még otthon gondoljuk végig, mit szeretnénk a héten főzni (reggeli, ebéd, vacsora), és kizárólag az ezekhez szükséges alapanyagokat vásároljuk meg! Az otthon megírt bevásárlólista segítségével tervezhetővé válik a költségvetésünk, ráadásul biztos nem felejtünk el megvenni semmit.
  • Már mielőtt elindulnánk a boltba, mossuk meg alaposan a kezünket, vagy használjunk fertőtlenítőszert. Jelenleg az üzletekben is javasolt kézfertőtlenítő-szert kihelyezni a vásárlótérbe, vegyük igénybe őket!
  • Az üzletben csak olyan csomagolt árut vegyünk le a polcról, ami szennyeződésektől mentes. Különösen fontos, hogy csak azt a terméket fogjuk meg, amit végül a kosarunkba is teszünk. A csomagolatlan termékeknél fokozottan ügyeljünk a kihelyezett mérő- és fogóeszközök helyes használatára. Az ilyen termékeket úgy csomagoljuk el, hogy ne szennyezhessék a kosarunkban lévő többi árucikket.
  • Az üzletben igyekezzünk megtartani az 1-2 méteres távolságot a többi vásárlótól és a dolgozóktól. Ez különösen fontos sorban állás közben. Fizetéskor részesítsük előnyben az önkiszolgáló pénztárakat. Ahol erre nincs lehetőség, ott a pénztárossal szemben is törekedjünk megtartani az 1 méteres távolságot. Készpénz helyett válasszuk a bankkártyás fizetés lehetőségét. Ha mégis készpénzhez nyúlunk, utána fertőtlenítsük le kezünket.
  • Hazaérve első dolgunk az alapos kézmosás legyen, utána kezdjünk neki a megvásárolt termékek elpakolásának.

Forrás: Nébih

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com