Új szabályok készülnek a telemedicinális egészségügyre

0

Nem fordulhat elő, hogy a beteg személyes jelenléttel járó vizsgálata kizárólag kényelmi okból maradjon el – fogalmazott az InfoRádiónak az országos kollegiális vezető háziorvos. 

A telemedicinális szolgáltatások széles körét a Covid-pandémia hozta el magával. Ez egyfajta kényelmi funkciót jelent a betegek számára, de sok esetben az orvosok részéről is könnyíti az ellátásszervezést. Felmerülhet ugyanakkor, hogy a betegek nem kerülnek-e így túlságosan ki a háziorvosok látóköréből, illetve tisztázott-e, hogy mikor elég valóban egy telefonos (vagy e-mailen folytatott) konzultáció, és mikor lenne szükséges személyesen megjelenni a rendelőben.

Ezzel kapcsolatban Békássy Szabolcs országos kollegiális vezető háziorvos az InfoRádióban kiemelte: orvosszakmai döntésnek kell lennie annak, hogy mely esetekben lehet sort keríteni telemedicinális ellátásra. „Jelenleg is zajlik egy munkafolyamat, ami jogszabályi szinten is kezelné ezt a kérdést.

Semmi esetre sem fordulhat elő az, hogy egy-egy beteg személyes jelenléttel járó vizsgálata kizárólag kényelmi okból marad el. Természetesen mind a betegeknek, mind pedig az orvos kollégáknak az ezzel kapcsolatos ismereteket el kell sajátítaniuk, hiszen hosszú távon azért évente legalább kétszer még a teljesen egészséges, jól gondozott betegeknek is meg kell jelenniük a rendelőben” – hangsúlyozta Békássy Szabolcs az InfoRádióban.

Forrás: InfoRádió

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com