Szenior Akadémia – Fókuszban a méhnyakrák

0

A Szenior Akadémia 2023/24-es tavaszi szemeszterének kilencedik alkalmán dr. Bánhidy Ferenc rektorhelyettes, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika professzora beszélt egyebek mellett a HPV-vírusról, az általa okozott méhnyakrákról és annak kialakulásáról, kezeléséről, valamint a prevenció fontosságáról.

Dr. Bánhidy Ferenc előadásában úgy fogalmazott, minden olyan betegség ellen, amely megtámad minket, a megelőzés a legjobb lehetőség.  A HPV-ről (humán papillomavírus) is elmondható, hogy a gyógyítása nehéz, míg a megelőzés sokkal hatékonyabb. Felidézte Harald zur Hausen német biológus Nobel-díjat érő felfedezését, ami szerint a méhnyakrák és a HPV-vírus között összefüggés mutatható ki. A felfedezés után elindult a védőoltások fejlesztése, ezek típusait is bemutatta, hangsúlyozva, hogy a HPV elleni védőoltás fiatalkori beadásával nagyon jó védettség mellett sokkal kisebb esély van arra, hogy méhnyakrák alakuljon ki. Kiemelte, hogy Magyarországon mára bekerült a fiatalok oltási sorába a HPV elleni vakcináció, ami prevenció fontos eleme. Az oltással kapcsolatban elmondta, hogy a fiatalkori oltás a leghatékonyabb, mert a fiatalok immunrendszere erősebb; 40-50 éves kor felett már nem nagyon van értelme a védőoltást felvenni.

Felhívta a figyelmet a rendszeres rákszűrés fontosságára, ugyanakkor azt is hozzátette, hogy ez csak a HPV-fertőzés gyanúját vetheti fel, annak pontos diagnózisa a HPV-teszt. Magát a vírust azonban egy PCR-vizsgálattal lehet megtalálni és azonosítani. Dr. Bánhidy Ferenc azt javasolja annak, akinél HPV-fertőzöttséget mutatnak ki, hogy rendszeresen keresse fel kezelőorvosát. Mint elmondta, bizonyos esetekben évekkel később is csak a vírus jelenlétét igazolják, de előfordulhat, hogy egy-két év múltán rákmegelőző vagy rákos állapotok is kialakulhatnak. Mivel a teljes gyógyítás jelenleg gyógyszerrel még nem megoldott, kiemelten fontos a rendszeres kontollvizsgálat. Kiemelte, egyes esetekben a szervezet immunrendszere is képes lehet arra, hogy eltüntesse a HPV-vírust, ilyenkor egy-másfél év elteltével ismételt vizsgálat és negatív eredmény után tekinthető a beteg negatívnak. Egyes adatok szerint a népesség 80 százalékát érintheti a HPV-fertőzés, de rákos elváltozások ehhez képest viszonylag kis számban mutatkoznak – ez is azt jelzi, hogy az immunrendszer sok esetben képes felvenni a harcot a vírussal. Részletesen ismertette azt is, hogy milyen eredmények, leletek esetén milyen gyakran javasolt az ellenőrzés.

Dr. Bánhidy Ferenc előadásában HPV által okozott szájüregi daganatokról is, amelyekről elmondta, hogy ezek jobban reagálnak a kezelésre, mint a nem HPV által okozott hasonló elváltozások. A szájüregből vett HPV-vírus teszt ugyanúgy meg tudja mutatni, hogy jelen van-e a HPV-vírus vivőanyaga. A rendszeres ellenőrzés fontosságára ezzel kapcsolatban is felhívta a figyelmet.

Dr. Bánhidy Ferenc a korábbi Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karán szerzett diplomát 1986-ban, szülészet-nőgyógyászat, klinikai onkológia, sebészet, klinikai farmakológia és nőgyógyászati daganatsebészet szakvizsgát szerzett. 2010-ben habilitált, 2012 szeptemberétől egyetemi tanár. Az egyetem elvégzése óta a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján dolgozik, 2012 júliusától megbízott klinikai igazgató, 2013 júliusától igazgatóhelyettes. 2015-től a Semmelweis Egyetem általános rektorhelyettese.

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com