Az MRI vizsgálatok áttörést hozhatnak a prosztatarák szűrésben

0

A Semmelweis és a Bécsi Egyetem Urológiai Klinikáinak közös kutatása szerint a prosztata MRI vizsgálatok áttörést hozhatnak a szervezett, lakossági prosztatarák szűrésben – írja a Semmelweis Egyetem Tudományos Híradója. 

A nemzetközi közreműködés keretében létrejött tanulmányt a rangos Egyesült Államokbeli tudományos folyóirat, a JAMA Oncology közölte április elején. A klasszikus, kizárólag PSA vizsgálaton alapuló prosztatarák szűrés bár javítja a betegek túlélését, számos szükségtelen mintavétellel és az aktív kezelést nem igénylő, kevésbé agresszív prosztatadaganatok számának emelkedésével jár, mely jelentős fizikai és pszichés terhelést jelent a férfiak számára. Mindazonáltal az elmúlt évek diagnosztikai fejlődésének eredményeképpen, prosztatarák gyanúja esetén egyre gyakrabban kerül sor MRI-vizsgálatra a mintavételt megelőzően, valamint MRI-vezérelt biopsziára.

A szerzők 12 tanulmány összesen 80 114 szűrésben résztvevő férfi adatát értékelték ki, és hasonlították össze a hagyományos, kizárólag PSA-alapú és az MRI-vizsgálatot használó szűrővizsgálatok hatékonyságát.

Az eredmények azt mutatják, hogy prosztata-MRI használatával harmadára csökkenthető mind a mintavételek, mind a kevésbé agresszív, azonnali aktív kezelést nem igénylő prosztatadaganatok száma a kizárólag PSA-alapú szűréshez képest.

Mindemellett az MRI segítségével végzett biopszia négyszer pontosabban képes megtalálni a klinikailag agresszív daganatokat. Dr. Nyirády Péter, a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájának igazgatója szerint a tanulmány igazolta az MRI-vizsgálatok prosztatarák szűrésben való kiemelkedő hatékonyságát, valamint felhívta a figyelmet, hogy az Európai Bizottság 2022-ben beemelte a prosztatarákot a szervezett, lakossági szinten szűrendő daganatok sorába, ezért hazánkban is érdemes lenne egy, a több mint 1,1 millió 50-70 év közötti férfi honfitársunkat célzó szűrőprogram megvalósíthatóságát vizsgálni – fogalamzott összefoglalójában dr. Fazekas Tamás.

Forrás: Semmelweis Egyetem

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com