A gyerekre káros az apa stresszelése

2

A legújabb kutatás szerint ha az apák stresszelnek a gyermeknevelés miatt, az kedvezőtlen hatást gyakorolhat gyermekük fejlődésére.

Az Infant and Child Development és az Early Childhood Research Quarterly szaklapok legújabb számaiban közzétett, több mint 730 család bevonásával készült kutatás azt mutatta, hogy amikor az apák a „gyermeknevelési stressz” magas szintjének vannak kitéve, fiaik általában gyengébb nyelvi készségekkel rendelkeznek 3 éves korukban. Ráadásul mind a fiúk, mind a lányok jellemzően alacsonyabb pontszámot értek el a kognitív teszteken, ami olyan készségekre utal, mint például a figyelem, a tanulás és az érvelés.

A kutatók elmondták, hogy az eredmények segítenek alaposabban megértenünk, milyen hatást gyakorolnak az apák gyermekeik fejlődésére. Tamesha Harewood, a tanulmány egyik szerzője azt is hozzátette, hogy a kutatások hagyományosan főként az édesanya hatását vizsgálják a gyermekek fejlődésével kapcsolatban. Az utóbbi időben azonban egyre gyakrabban összpontosítanak az apák egyedi szerepére is. A szakemberek kimutatták, hogy a nevelésben részt vevő apák befolyásolhatják óvodás korú gyermekeik nyelvi készségeit és érzelmi fejlődését, valamint az idősebb gyermekeiket érintő viselkedészavarok és depresszió kockázatát is.

„Változnak az idők, és egyre több apa marad otthon gyermekével, illetve vesz részt intenzívebben a nevelésben” – magyarázta Harewood, a Michigani Állami Egyetem munkatársa.

A kutatók kis jövedelmű amerikai házaspárokra és az őket érő neveléssel kapcsolatos stresszre összpontosítottak, amelyet kérdőívek segítségével mértek fel. A kutatásból az derült ki, hogy az apák stressz-szintje befolyásolja kisgyermekük nyelvi és kognitív fejlődését. Ezenkívül arra is fény derült, hogy a gyerekek általában több viselkedészavart tapasztalnak fiatal és idősebb gyermekkorukban, ha az édesapjuk krónikus stressztől vagy depressziós tünetektől szenvedett.

Forrás: otvenentul.hu

2 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com