Forró fürdő, termálvíz, szauna- Mire kell figyelni magas vérnyomás esetén?

0

Ismert magasvérnyomás-betegségnél a kulcs a megfelelő elővigyázatosság és tudatosság – hívja fel a figyelmet a Magyar Hypertonia Társaság.

A különböző termálvizek, gyógyvizek általában két fő jellemzővel bírnak: speciális az összetételük és melegek. Az ásványi anyag és nyomelem összetétel minden esetben egyedi, így arról mindig tájékozódjunk, konzultáljunk szakemberrel, hogy az egészségi állapotunknak megfelelő-e. A víz hőmérsékletének általános élettani hatásai minden esetben érvényesülnek. A meleg víz az erek kitágítása révén a vérnyomás hirtelen csökkenéséhez vezethet.

Elsőre talán meglepően hathat, hogy magasvérnyomás-betegséggel élők esetén az alacsony vérnyomástól tartunk, azonban a betegség, sok esetben az érfalak rugalmasságának csökkenésével jár, ami hozzájárulhat hirtelen jelentős vérnyomáseséshez, ez pedig rosszullétet, illetve balesetveszélyes állapotot idézhet elő.

Emellett a meleg víz a keringést és a szívet fokozott munkára készteti, jobban megterheli. Ezért javasolt, hogy meleg vízben csak kipihent állapotban, rövid ideig tartózkodjunk. Ha „fáradtnak”, bágyadtnak, erőtlennek érezzük magunkat, azonnal hagyjuk el a medencét. Figyeljünk a megfelelő folyadékpótlásra.

A szaunázás szintén a nagy meleg révén fejti ki, alapvetően jótékony, illetve potenciálisan veszélyes hatásait is. Megnő a bőr hőmérséklete, jelentős izzadás indul el. Ez a keringés felgyorsulását, a szív munkájának növekedését, a pulzusszám emelkedését eredményezi. A vérnyomást hirtelenjében jelentősen nem befolyásolja, átmeneti vérnyomás csökkenés előfordulhat. Sőt, a rendszeres, mérsékelt szaunázás jótékony hatású is lehet, csökkentheti a vérnyomást. Önmagában a kontrollált magasvérnyomás-betegség miatt a szaunázás nem tilos.

Azonban figyeljünk az alábbiakra:

  • Már a szaunázás előtt fontos a bőséges folyadékbevitel, azt követően pedig a folyadék pótlás
  • A szaunából kijőve fokozatosan hűtsük le a testünket, kerüljük a hirtelen „jeges fürdőt”
  • A szaunában töltött idő kezdetben csak néhány perc legyen, majd alkalmanként fokozatosan lehet növelni az időtartamot
  • Közvetlen étkezést követően, illetve teljesen éhgyomorra, éhezés, drasztikus fogyókúra esetén nem javasolt szaunázni
  • Kimerült állapotban, másnaposan szaunázni tilos
  • Amennyiben a magas vérnyomás mellett egyéb társbetegség, elsősorban szívbetegség is fennáll, minden esetben konzultáljunk a kezelőorvossal, hogy lehet-e

Összefoglalva elmondható, hogy amennyiben a magasvérnyomás-betegség megfelelően karban van tartva, akkor nem kell lemondanunk a fürdőzéssel járó örömökről, saját határaink és szervezetünk reakcióinak ismerete mellett, azokra odafigyelve bátran élvezhetjük „a starndot”.

Forrás: Magyar Hypertonia Társaság

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com