Otthon végezhető mély hátizom erősítés derékfájás ellen

0

Nagyon sokan küzdenek köznyelven „derék- és hátfájással” ez adódhat az ülő életmódból, rossz testtartásból, mozgásszegény életmódból vagy a túlsúlyból, akár ezek összetettjéből. A gerincmerevítő izmok feladata a hasizmokkal egyetemben a gerinc stabilizálása. Abban az esetben, ha ezek az izmok gyengék, a testtartás rossz, a gerinc statikája és a körülvevő izmok egyensúlya megbomlik.

Preventív (megelőző) tényezők, melyekkel elkerülhető a hátfájás kialakulása:

  • Minden esetben helyes testtartás. (helyváltoztatások, mozgások)
  • Ülő- és fizikai munkavégzés során is a megfelelő testtartás (monitor, egér, szék beállítása, emelések, terhelések helyes adagolása, végrehajtása)
  • A 18-64 éves felnőtt korosztálynak hetente legalább 150 perc mérsékelt intenzitású, vagy 75 perc intenzív terhelést jelentő, állóképességet igénybe vevő fizikai aktivitásra vagy a mérsékelt és intenzív fizikai aktivitás megfelelő arányú kombinációjára van szüksége.
  • Elhízás vagy túlsúly elkerülése.
  • Nyújtó és erősítő gyakorlatok a mély hátizom és a hasizom vonatkozásában.

A hátizomzat erősítésekor nagyon fontos, hogy a gyakorlatokat tehermentesített helyzetben végezze.

Egy egyszerű, otthon is elvégezhető gyakorlatsor:

Mozgás megkezdése előtt elengedhetetlen az alapos bemelegítés!

1. Medenceemelés

Kiinduló helyzet: feküdjön a hátára, és hajlítsa be térdeit, talpával támaszkodjon a földön. Karját nyújtva tegye maga mellé.

Lassan, lendület nélkül emelje fenekét a comb és a törzs egyenes vonaláig, végig megfeszítve. Tartsa meg ezt a helyzetet egy kis ideig, majd vissza fekve lazítson. Kezdésnek 3 sorozatban 10 ismétlés ajánlott.

2. Láb-karemelés

Feküdjön hasra, lazítsa el magát, fejét homlokán támassza meg, hasa alá tegyen kispárnát, hogy dereka egyenesen álljon, karjait nyújtsa előre, a feje mellé.

Emelje fel nyújtva egyszerre a jobb karját és a bal lábát, tartsa meg rövid ideig ezt a helyzetet, majd engedje vissza, és lazítson. Figyeljen arra, hogy a gyakorlat közben feje a földön legyen és emelés közben farizmait és hasizmait is feszítse meg. Ezután bal karját és jobb lábát emelje egyszerre, rövid ideig tartsa meg a magasban, majd ismét engedje le. Kezdésnek 3 sorozatban kifáradásig ajánlott.

Miután a végtagokat váltakozva – bal láb, jobb kar, majd jobb láb, bal kar – megemelte, utána egyszerre mindkét karját emelje fel a talajról. Nagyon fontos, hogy vállával együtt karjait valóban felemelje a talajról és ezt ne erős homorítással helyettesítse, mert az akkor már nagyon megterhelő az ágyéki gerincnek. Farizmait közben jól szorítsa össze. Rövid ideig tartsa meg ezt a helyzetet, majd engedje vissza. Nem az emelés magassága számít, hanem a mozdulatok gyakorisága.

3. Fekvőtámaszállás

A kitartás gyakorlatok a leghatékonyabb izomerősítők, mivel ezek közben az izmok folyamatosan feszülnek. Álljon fekvőtámasz kiinduló tartásba, és maradjon úgy, ameddig csak bír. Egy kis gyakorlás után tűzzön ki reális célokat és tartsa magát hozzá, ne engedjen a feszítésen a kitűzött idő előtt. Kezdésnek 3 sorozatban kifáradásig ajánlott.

4. Plank állás

Ereszkedjen le könyöktámaszba, és tartsa meg magát statikusan, a fenék, a hát és a fej viszonylag egyenes pozícióban legyen. Kezdésnek 3 sorozatban kifáradásig ajánlott.

A mozgás befejeztével minden esetben végezzen alapos nyújtást!

Forrás: egeszseg.hu

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com