Mosdó hozzáférési program az IBD-vel élőknek

0

A „Nem tudok várni” programot a Magyarországi Crohn-Colitises Betegek Egyesülete 2023-ban indította el, külföldi működő minták alapján, hogy javítsa az IBD-ben szenvedő betegek mosdóhoz való hozzáférését.

El tudja képzelni, hogy milyen olyan betegséggel élni, ami miatt naponta akár 5- 20 alkalommal kell mosdóba mennie? A Crohn betegség és a fekélyes vastagbélgyulladás (Colitis Ulcerosa) a gyomor- bélrendszer krónikus gyulladásával jár, röviden IBD-nek nevezzük. A gyulladás fájdalmat, görcsöket és hasmenést okoz, így a betegek hirtelen késztetést tapasztalhatnak a mosdó használatára.

E két betegséggel való együttélés minden nap egy kihívás és jelentős társadalmi elszigeteltséget okozhat. Mivel mindkét betegségnél sokszor előfordulhat a sürgető hasmenés, így sokan úgy döntenek, hogy otthon maradnak. Azoknak, akik szeretnének otthonról kimozdulni, úgy kell a tevékenységeiket és utazásaikat tervezni, hogy mindig legyen elérhető mosdó a közelben.

Felmérések szerint az IBD-ben szenvedő közel 60 000 magyar ember elsődleges életmódbeli problémája, hogy hová tud mosdóba menni, amikor vásárol, ügyeket intéz vagy éppen a munkahelyére utazik.

A program részeként befogadóhelyeket keresnek, akik hajlandóak kinyitni a mosdójukat a betegek előtt, bármiféle kérdés felvetése vagy kötelező fogyasztás elvárása nélkül. A befogadóhelyek a „Nem tudok várni” alkalmazásban térképen kerülnek megjelenítésre, amely lehetővé teszi az elérhető mosdók megtalálását, akár mielőtt a beteg elindulna otthonról.

„Nem tudok várni” kártya az applikációban érhető el, amelyet a beteg a mosdó használata előtt könnyen fel tud mutatni. A kártyához csak azok a betegek juthatnak hozzá, akik a kezelőorvosuk által aláírt és pecsételt jogosultságot igazoló dokumentummal rendelkeznek és azt regisztrációkor az applikációba feltöltik, ezzel elkerülve a jogosulatlan használatot.

Hasznos információk betegeknek a nemtudokvarni.hu oldalon.

Forrás: Magyarországi Crohn-Colitises Betegek Egyesülete

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com