5 lépés a szívbarát életmód felé

0

A szívünk egészségét védő életmód kialakítása nem olyan nehéz, mint hinnénk. Apró változtatásokkal napról napra egyre egészségesebben élhetünk – írja a Magyar Kardiológusok Társasága. 

Az életmódváltás csak a filmekben szokott úgy kezdődni, hogy a főhős egyik napról a másikra mindent felborít az életében, majd a kezdeti nehézségek után learatja a jól megérdemelt jutalmat. – mondja Csiki Judit life coach. – A valóságban az ilyen drasztikus váltások gyakran elbuknak, mert visszahúznak a hétköznapok, a megszokás. Érdemes inkább kicsi, anyagilag és érzelmileg is vállalható módosításokkal kezdeni, és ezeket következetesen végigvinni, egészen addig, amíg már az új szokás lesz a természetes.

  1. Együnk jobban! A zsíros, húsos fogások helyett kerüljenek minél többször az asztalra könnyű, zöldséges ételek. A habos, krémes tortákat váltsák fel a gyümölcsös sütemények, vagy épp a nyers gyümölcsök. A fehér kenyér helyett legalább a hét néhány napján vegyünk teljes kiőrlésűt. Tejtermékből, húsból válasszuk a minél zsírszegényebbet. Az állati zsírokat cseréljük egészséges növényi olajokra. Hetente egyszer kerüljön a tányérunkra hal. Fokozatosan lassanként mérsékeljük a sófogyasztást, használjuk mellette, részben helyette sok izgalmas zöld fűszert és igyunk minél több folyadékot.
  2. Iktassunk be egy kis mozgást az életünkbe! Ezen a területen különösen fontos a fokozatosság, a lépésről lépésre változtatás – különösen nagyobb túlsúllyal nem szabad túlterhelnünk magunkat, de az egészséges emberek se kezdjenek rögtön a legkeményebb edzésprogrammal. Az elején elegendő pár perc séta, esetleg egy kis kerékpározás, úszás, kirándulás, és lassan, hétről hétre növeljük az edzéssel töltött idő mennyiségét és a sport intenzitását. Válasszuk azt, amit szeretünk, aki nem vágyik az edzőterembe, az a szabadban, vagy épp otthon is sportolhat. Mielőtt bármibe belekezdenénk, pláne ha túlsúlyunk van vagy keringési problémáink, vagy csak szimplán nem vagyunk már fiatalok, akkor kérjük ki az orvos tanácsát.
  3. Oldjuk a stresszt! A feszültséget teljesen nem tudjuk kiiktatni az életünkből, de megtanulhatjuk a helyén kezelni. Először is érdemes leszámolni a tökéletesség kényszerével, a mindenáron való megfelelni vágyással, és tanuljunk meg udvariasan, de határozottan nemet mondani a túlzó elvárásokra, az erőn felüli feladatokra. Sajátítsunk el néhány egyszerű relaxációs, meditációs gyakorlatot, vagy egyszerűen csak szánjunk rá minden nap néhány percet, hogy csendben leülünk, és a légzésünkre figyelünk. Nagyon jó stresszoldó módszer a rendszeres mozgás is.
  4. Törődjünk magunkkal! A legfeszítettebb tempóban is legyen naponta néhány percünk, amit azzal töltünk, amit szeretünk. Lehet ez egy csésze tea, amit ráérősebben iszunk meg, egy forró fürdő, vagy egy jó könyv, a lényeg, hogy ne toljuk a sorban leghátulra a saját kedvteléseinket. Néha próbáljunk eljutni egy stresszoldó masszázsra is, vagy ajándékozzuk meg magunkat valamilyen hasonló kényeztetéssel. Igyekezzünk eleget aludni, rendszeresen pihenni.
  5. Vigyázzunk az egészségünkre! Rendszeresen ellenőriztessük a vérnyomásunkat, a koleszterin– és vércukorszintünket, és ha változtatásra van szükség, kövessük az orvos tanácsait. Tekintsük át azt is, milyen betegségek fordultak elő a családunkban korábban, és figyeljünk oda az esetleges hajlamokra. Szokjunk le a dohányzásról és kerüljük az alkoholt, csak mértékkel és jó minőségűt fogyasszunk és csak étkezéshez.

Forrás: MKT 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com