OGTT, másnéven terheléses cukorvizsgálat

0

A cukorterheléses vizsgálat (mely mindig laboratóriumban és a szabályait szigorúan betartva végzendő) a cukorbetegség ill.a már nem optimális, nem egészséges, de még cukorbetegség szintjét el nem érő szénhidrát (cukor) háztartási zavarok kimutatásának egyik leggyakrabban használt módszere. 

Általánosságban értékeléséhez az éhomi és a cukros folyadék elfogyasztása után két órával meghatározott (120 perces) vércukorérték ismerete szükséges. Néha az egy órás (60 perces) időpontnál is javasolt a vércukor meghatározás, de ennél sűrűbb mintavétel a mindennapi gyakorlat során nem szükséges.

Az adatok értékelésénél szigorúan el kell különíteni, hogy a vizsgálat várandósság időszakában történik-e, vagy azon kívül. Várandósság alatt a cukorháztartási zavar kimondásának értékhatárai alacsonyabbak, hiszen ez esetben a gyermek egészséges fejlődésének (egyik) záloga az anya tökéletes cukorháztartása. Várandósság során az éhomi vércukorszint „normál” esetben 5,6mmol/l és a 120 perces érték 7,8mmol/l alatti. Ez azt jelenti, hogy akár az éhomi érték eléri az 5,6-ot, akár a 120 perces a 7,8-at, már terhességi magas vércukorról (gesztációs hiperglikémia) beszélünk, és ezek az eltérések a várandósság szövődménymentes lefolyása, ill.a gyermek egészséges fejlődése érdekében már teendőt igényelnek.

Várandósság időszakán kívül az optimális éhomi érték 6 vagy 6 alatti, és a 120 perces érték 7,8 alatti. Ha akár az éhomi vércukor eléri a 7-es, vagy a két órás a 11,1-es szintet, az már cukorbetegségre utal. Ennek kimondásához azonban az eltérés ismételt megerősítése szükséges.

Mind az éhgyomri, mint a két órás értéknél van egy már nem optimális, nem egészséges, de még nem cukorbetegséget jelző tartomány. Ha csak az éhomi érték „ilyen (6,1-től 6,9-ig), de a kétórás optimális (7,8 alatti), akkor emelkedett éhomi vércukorról (orvosi rövidítéssel IFG-ről) beszélünk. Amikor pedig az éhomi érték optimális (max. 6), de a kétórás (120 perces) eléri vagy meghaladja a 7,8-at (de nem éri el a 11,1-et), csökkent glükóztoleranciáról (orvosi rövidítéssel IGT-ről) beszélünk. Az IFG és az IGT egyszerre is fennállhatnak.

Cukorbetegségre (elsősorban 2-es típusú cukorbetegségre) fokozottan veszélyeztetett személyeknél, ezen még nem cukorbetegséget igazoló elérések kimutatása (is) nagyon lényeges. Részben, mert már ezek a cukoreltérések is növelik az egyébként cukorbetegségre jellemző szövődmények gyakoriságát, részben, mert ezen állapotok még életmódi (és részben akár gyógyszeres) lépésekkel visszafordíthatók, a cukorbetegség kialakulása megakadályozható vagy késleltethető.

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com