A rossz éjszakai alvás növeli a szívelégtelenség kockázatát

4

A Norvég Tudományos és Műszaki Egyetem kutatói 50 ezer embert 11 éven át nyomon követő vizsgálata során megállapították, hogy nagyobb a szívelégtelenség kockázata azoknál az embereknél, akiknek problémájuk van az elalvással.

A tanulmány kezdetén a megfigyelt 20 és 89 év közötti emberek egyikénél sem diagnosztizáltak szívelégtelenséget. A kutatás során a résztvevőktől azt kérdezték, nehezen alszanak-e el, vannak-e alvási problémáik, illetve, hogy az éjszakai alvás után kipihenten ébrednek-e.

A betegség lényege, hogy a szívből percenként pumpált vér mennyisége elégtelen a test normális oxigén- és tápanyagszükségletének biztosítására. Szívelégtelenséget sok minden okozhat, a benne szenvedők egyre nehezebben kapnak levegőt, és kimerültnek érzik magukat.

A kutatók kimutatták, hogy azoknál, akiknek problémájuk van az elalvással vagy az alvással, háromszorosára nő a szívelégtelenség kockázata azokhoz képest, akiknek nincs alvászavaruk. A kockázat fennáll azoknál is, akik nem tudják teljesen kipihenni magukat.

A rossz éjszakai alvás és a szívelégtelenség közötti összefüggés akkor is fennállt, ha figyelembe vették a dohányzást, az elhízást és más, álmatlanságot, illetve szívproblémákat okozó tényezőket – írták a szakemberek az European Heart Journal szaklapban közzétett tanulmányukban.

A kutatók azonban még keresik a választ arra, hogy mi a kapcsolat a rossz alvás és a szívelégtelenség között. Nem egyértelmű még, hogy az alváshiány, valamint az álmatlanság váltja-e ki a szívelégtelenséget. Az alváshiány következményeként a szervezet stresszhormonokat bocsát ki, amelyek negatív hatással vannak a szívre.

Ugyanez a norvég kutatócsoport egy korábbi tanulmányában összefüggést mutatott ki a rossz alvás és a szívinfarktus között.

4 hozzászólás

  1. Orrdugulas, rossz orrlegzes. Az egyszeru natha, vagy allergia, orrsovenyferdules, esetleg a polipok is okozhatnak horkolas, vakuumot letrehozva a garatban alvas kozben ezzel gyorsitva a levego aramlasat.

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com