Az iskolások harmadát érinti az úgynevezett krónikus hasi fájdalom

0

Az iskolás gyerekek harminc százaléka érintett az úgynevezett krónikus hasi fájdalomban, ami az orvoshoz fordulás egyik gyakori oka – írja a Magyar Nemzet. 

A gyermekgyógyászok tájékoztatása szerint a fájdalomnak nincs egyértelmű oka, de kiválthatja stressz vagy szorongás. A fájdalom havonta legalább négy napon át, két hónapon keresztül is eltarthat, esetleg még ennél is tovább, és tartósan fennállhat.

A hasi fájdalmat egyéb tünetek is kísérhetik, mint hányinger, fejfájás, kimerültség, végtagfájdalom vagy szédülés és alvási nehézségek. A szakemberek szerint számos módon segíthetjük a gyermekeket, hogy a fájdalom végül megszűnjön. Rámutattak: a mentális egészség támogatása kiemelten fontos, de a diéta, a szabadban eltöltött idő és a kicsik megnyugtatása, a szülői támasz is orvosságként hat a funkcionális hasfájásra.

A probléma jelentőségét felismerve az Európai Gyermekgasztroenterológiai, Hepatológiai és Táplálkozástudományi Társaság figyelemfelhívó kampányt indított, a kezdeményezésben a Magyar Gyermekorvos Társaság és a Magyar Gyermek-gasztroenterológiai Társaság is részt vesz – írja a lap.

Forrás: Tűzoltó utcai Gyermekklinika Facebook

Forrás: Magyar Nemzet 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com