Mikor, milyen kardiológiai rehabilitációs ellátás javasolt

0

Néha jelentősen romlik fizikai állapotunk pl. nyitott szívműtét, egy nagy kiterjedésű szívinfarktus után, vagy szívelégtelenség kialakulásakor. Ilyenkor kezelőorvosokban és betegekben is gyakrabban merül fel a rehabilitáció iránti igény, ami a rosszabb állapot miatt gyakran fekvőbeteg ellátást jelent. Ilyenkor várólista nélkül fogadják önöket a rehabilitációs osztályok – írja a Magyar Kardiovaszkuláris Rehabilitációs Társaság.

Néha alig érezhető az állapot romlás pl. katéteres értágítás, kis kiterjedésű infarktus, pacemaker beültetést követően. Ilyenkor egyrészt ambuláns rehabilitáció választható, tehát nem kell kórházba befeküdni, ha van a lakóhelye közelében kardiológiai rehabilitációs ambulancia, akkor oda bejárva is megkaphatja a szükséges ellátást. Ha nincs ambulancia elérhető közelségben, akkor fekvőbeteg osztályok fogadják Önt.

Ma a világban és Magyarországon is sok beteg dönt úgy, hogy életét ilyen helyzetben rehabilitáció nélkül folytatja, hiszen érzésük alapján tovább vihető az életük más kezelés nélkül is. Fontos megérteni, hogyha érbetegség jelentkezik (pl. szívinfarktus, katéteres értágítás, koszorúér műtét), az új és új formákban visszatérhet, veszélyeztetve a jóllétét és életét. Ha szembe kíván szállni az érbetegséggel, a kardiológiai rehabilitációban segítséget kap ehhez, a résztvevők életkilátása jelentősen javul.

Szívinfarktus után

Térítésmentes rehabilitációs kezelésre jogosult. Várólista nélkül léphet be rehabilitációs programba. Ha általános állapota képessé teszi közlekedésre, akkor otthonához közeli kardiológiai rehabilitációs ambulancián is megkaphatja a kezelést. Ha nincs a közelben ilyen ambulancia, akkor bármely kardiológiai rehabilitációs intézet fogadja Önt. Járóbeteg ellátásban 6-8 hét, fekvőbeteg formában általában 2-3 hét a kezelés tartama. Ha fekvőbeteg ellátásban kezdi az rehabilitációt, természetesen állapota javulásával mód nyílik arra, hogy ambulancián folytassa azt otthona közelében.

Mivel az életmód tartós megváltoztatása sokaknak nehéz feladat, így a rehabilitációs kezelés ismételhető. Hasznos, ha otthonához közel talál olyan szív-klubbot, civil szerveződést, ahol folyamatosan törődhet teste, szíve egészségével.

Nyitott szívműtét után

Mielőbbi rehabilitáció segíti Önt a betegségből való kilábalásban, ereje visszanyerésében. Fontos, hogy az első lépések megtételében, a műtét utáni zavarok, esetleges szövődmények elhárításában segítsék Önt. Ez térítésmentes, várólista nélkül fogadják Önt. Legtöbbször fekvőbeteg ellátó helyen veszik igénybe a rehabilitációt, melynek tartama 2-4 hét. Az állapot javulásával később itt is van mód ambuláns programokba való bekapcsolódásra.

Pacemaker beültetés, tervezetten végzett szívkatéteres beavatkozás után, szívelégtelenség, stabil mellkasi fájdalom miatt

Jellemzően ambuláns formában történik az ellátás, ha van lakóhelye közelében kardiológiai rehabilitációs ambulancia, és állapota megengedi ezt. Ha nem, itt is történhet intézetben a rehabilitáció. Várólista nélkül fogadják Önt pacemaker beültetés és tervezett szívkatéteres beavatkozás után, szívelégtelenség, stabil mellkasi fájdalom felismerése és/vagy emiatti kórházi kezelés után. Tervezetten, várólista alapján kapcsolódhat rehabilitációs programokba intézetekben, ha stabil szívelégtelenséggel, mellkasi fájdalommal él, kardiológusa javasolja a kezelést. A rendszeres tréning, a gyógyszeres kezelés optimalizálása javítja állapotát, várható esélyeit.

Forrás: Magyar Kardiovaszkuláris Rehabilitációs Társaság

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com