A sclerosis multiplexnek három különböző altípusát azonosították

0

Egy új kutatás során a betegek vérében található immunmarkerek alapján a sclerosis multiplexnek (SM) három különböző altípusát azonosították – írja az Orvostovábbképző Szemle Online.

A Science Translational Medicine című szaklapban március 27-én online megjelent tanulmányból az derült ki, hogy ennek az immunmarkerek alapján megkülönböztethető három betegségaltípusnak kissé eltérő a lefolyása és a terápiára adott válasza is. Dr. Heinz Wiendl (Münsteri Egyetem, Németország) és munkatársai szerint további validálással a vér „immunszignatúrájának” vagy endofenotípusának meghatározása az immunmoduláns terápia megkezdése előtt segíthet a betegség klinikai lefolyásának előrejelzésében, és személyre szabottabb kezelési döntéseket eredményezhet, azaz a jövő precíziós orvoslásának egyik észszerű útját jelentheti.

Az SM rendkívül heterogén betegség, amely különböző klinikai manifesztációkkal és betegséglefolyással rendelkezik, így kezelése minden esetben kihívást jelent. Eddig nem volt világos, hogy ez a heterogenitás tükröződik-e a vérben található különálló immunszignatúrákban. Ennek vizsgálatára Wiendl multicentrikus munkacsoportja átfogóan elemezte 309 korai SM-ben szenvedő betegből és egy 232 korai SM-ben szenvedő betegből álló független validációs kohorszból származó vérminták immunológiai tulajdonságait.

Mindkét kohorszban azt találták, hogy a celluláris immunszignatúrák három különböző immunológiai endofenotípusra oszthatóak, amelyeknek az E1, E2 és E3 nevet adták.

Az E1-et a CD4 T-sejtes kompartmentben bekövetkező változások jellemzik, a gyulladásos citokinek, nevezetesen az interleukin-17A (IL-17A), az IL-22 és a granulocita-macrofág kolóniastimuláló faktor emelkedésével, valamint korábbi strukturális agykárosodással, súlyosabb betegséggel és nagyobb fogyatékossággal. A természetes ölősejtek elváltozásai az E2 altípus jellemzői, míg az E3 altípusban a CD8 T-sejtek elváltozásai dominálnak.

Teljes tartalom

Forrás: otszonline.hu 

 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com