A párok egymás magas vérnyomásához is igazodhatnak

0

A középkorú vagy annál idősebb nőknek és férfiaknak nagyobb valószínűséggel lesz magas vérnyomásuk, ha a partnerük hipertóniás – állítják egy nagyszabású nemzetközi kutatásban, melyet a Magyar Hypertonia Társaság közöl. 

„Az eléggé közismert, hogy a magas vérnyomás gyakran fordul elő a középkorúak és idősebbek körében, azonban most egy meglepő dolog tűnt fel: sok idősebb házaspárnál mind a férjnek, mind pedig a feleségnek magas a vérnyomása” – emelte ki dr. Chihua Li, a tanulmány vezető szerzője, a Michigani Egyetem posztdoktori kutatója.

A kutatásban kis híján 35 ezer házaspár adatait vizsgálták meg. Az 50 évesnél idősebb egyesült államokbeli, angliai, kínai és indiai házaspár több mint 35 százalékánál tapasztaltak mindkét félnél magas vérnyomást. Az eről szóló tanulmányt december elején publikálták a Journal of the American Heart Association című folyóiratban.

Arra következtetnek a kutatók, hogy a magas vérnyomást a tartósan együtt élő párok mindkét tagjánál érdemes lenne nyomon követni és kezelni.

Az Amerikai Szív Társaság 2023. évi statisztikája szerint az Egyesült Államok felnőtt lakossága csaknem felének van hipertóniája.

Korábbi kisebb, pusztán csak egy országra koncentráló, regionális jelentőségű kutatásokban már kimutatták, hogy a párok tagjai tükrözhetik egymás vérnyomásállapotát és akár más megbetegedéseket is. Viszont ez a friss kutatás az első, amelyik nagy mintán, különböző, magas és közepes nemzeti jövedelmű országokban végeztek kutatást a témáról – hívta fel a figyelmet a tanulmány társszerzője, dr. Jithin Sam Varghese, az Atlantai Egyetem Emory Globális Diabéteszkutató-központjának adjunktusa.

Arra akartunk rájönni, hogy a házaspároknak, akiknek jellemzően közös az érdeklődési körük, az életkörülményük, az életmódjuk, valamint az általános egészségügyi állapotuk is hasonló, vajon osztoznak-e a magas vérnyomásos állapotban is

– fejtette ki a kutatási célt a dr. Jithin Sam Varghese.

A vizsgálatban részt vevő heteroszexuális párok házastársi vagy tartós kapcsolatban lévő, közös háztartásban élőnek jelölték meg magukat. A vérnyomásukat mindig azonos időpontban mérték meg. Az angliai párok 47 százalékánál fordult elő mindkét házastársnál magas vérnyomás, míg az egyesült államokbeliek csaknem 38 százalékánál, a kínaiak 21 százalékánál és az indiaiak 20 százalékánál. Annak ellenére, hogy a magas vérnyomás gyakrabban fordul elő Angliában és az Amerikai Egyesült Államokban, mégis a kínai és az indiai párok tagjai között volt erősebb a magas vérnyomásos állapot együttállása.

Ha a nő magas vérnyomású férfinak volt a házastársa, akkor az Egyesült Államokban és Angliában a nők 9 százalékkal nagyobb valószínűséggel követték férfi partnerük magas vérnyomását azokhoz a párokhoz képest, amelyekben a férfi vérnyomása normális volt. Ám ugyanez az arány Indiában 19 százalék és Kínában pedig 26 százalék volt.

Fordítva viszont megegyeztek az értékek, tehát a férfiaknak ugyanakkora aránya volt magas vérnyomású, akár normális, akár magas vérnyomásos volt a párjuk.

A kulturális tényezők is szerepet játszhatnak abban, hogy tükrözik a házaspárok egymás magas vérnyomását – magyarázta a tanulmány másik társszerzője, dr. Peiyi Lu, a Columbia Egyetem Mailman Közegészségügyi Intézetének posztdoktori kutatója.

Kínában és Indiában erős kulturális hagyomány, hogy a családtagoknak ragaszkodniuk kell egymáshoz, és ezért a családtagok jelentősen képesek befolyásolni egymás egészségi állapotát is”

– fejtette ki dr. Lu. Kína és India kollektivista társadalmaiban általános elvárás, hogy a párok számíthassanak egymásra, és támogassák egymást érzelmileg és anyagilag egyaránt, tehát ezért az egészségi állapotuk is jobban összefonódik.”

Dr. Bethany Barone Gibbs szerint – aki a West Virginiai Egyetem Közegészségügyi Intézete Epidemiológiai és biostatisztikai tanszékének vezetője – a kutatási eredmények alapján nem feltétlenül megfelelő az a megközelítési mód, hogy egy egyén magas vérnyomását csak az ő terápiáján keresztül kontrolláljuk. Dr. Barone Gibbs vezette azt a munkacsoportot, amelyik megírta az Amerikai Szív Társaság 2021. évi tudományos állásfoglalását arról, hogy milyen szerepe van a fizikai aktivitásnak a vérnyomás és a koleszterinszint megfelelő szinten tartásában.

Nehezen lehet megvalósítani az életmódváltást, a fizikai aktivitás növelését, a stresszcsökkentést és az egészséges étkezés bevezetését, ám ennél is nehezebb ezt tartósan fenntartani, ha a párok tagjait nem követik egymást ebben a folyamatban – hívták fel a figyelmet kutatók.

Forrás: Magyar Hypertonia Társaság 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com