A serdülőkori ómega-3-zsírsavak fokozott beviteléve csökkentheti a felnőttkori pszichózis kockázatát

0

Egy most megjelent közlemény szerzői szerint felnőtt korban kisebb eséllyel alakul ki pszichózis, ha serdülőkorban megfelelő az ómega-3-zsírsavval való ellátottság – számol be a Translational Psychiatry cikke nyomán az otszonline.hu. 

A kutatásban a Bristol’s Children of the 90s több mint 3800 résztvevőjét szűrték pszichotikus zavar, depresszió és generalizált szorongás irányában 17 éves korban, majd 7 évvel később.

Ennek során meghatározták a vérből az ómega-6-zsírsavak szintjét, mely gyulladásos állapotokban általában megemelkedik, emellett az ómega-3-zsírsavak szintjét is mérték, mely inkább gyulladáscsökkentő hatású.

Bár kevés bizonyítékot találtak arra nézve, hogy a szervezet zsírsavakkal való ellátottsága összefüggésben állna a mentális betegségek előfordulásával, a 24 éves korban elvégzett mérések szerint a pszichózissal, depresszióval vagy szorongással diagnosztizált betegek között nagyobb volt az ómega-6-zsírsavak aránya, mint azoknál, akiknél a felsorolt mentális betegségek nem igazolódtak. Az is kiderült, hogy azoknál, akiknél 24 éves korra pszichotikus zavar alakult ki, alacsonyabb volt az ómega-3-zsírsavak közé tartozó DHA aránya, mint a hasonló korú, de pszichózisban nem szenvedő résztvevőknél. Abban a több mint 2700 fős csoportban, akiket a teljes időtartam alatt nyomon követtek, a 17 éves korukban magas DHA-szinteket mutató betegek alcsoportjában 56%-kal kisebb volt annak valószínűsége, hogy 24 éves korukra pszichotikus zavar alakul ki náluk. Ez pedig arra utal, hogy a serdülőkori DHA-ellátottság potenciálisan preventív hatású lehet, ennek révén csökkentve a fiatal felnőttkori pszichózis rizikóját.

Forrás: Orvostovábbképző Szemle Online

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com