Ellensúlyozhatja a genetika hatását az egészséges életmód

0

Több mint 60 százalékkal ellensúlyozhatja a genetika hatását az egészséges életmód, és további öt évvel meghosszabbíthatja az életet – derül ki az első ilyen jellegű tanulmányból – írja a HVG.

A BMJ Evidence-Based Medicine című folyóiratban most közzétett vizsgálat eredményei szerint az egészséges életmód 62 százalékkal ellensúlyozhatja az életet megrövidítő gének hatását, és akár öt évvel is meghosszabbíthatja az életet. A tanulmány készítői hangsúlyozzák, hogy éppen ezért az egészséges életmód javítását célzó közegészségügyi intézkedések hatásos kiegészítői lennének a hagyományos egészségügyi ellátásnak, és mérsékelnék a genetikai tényezők hatását az emberi élettartamra.

A kutatás során 353 742 embert vizsgáltak, és kimutatták: akiknél magas a genetikai kockázat a rövidebb élettartamra, 21 százalékkal nagyobb a korai halálozás kockázata, mint az alacsony genetikai kockázatúaknál, az életmódtól függetlenül.

Eközben az egészségtelen életmódot folytató embereknél 78 százalékkal nagyobb az esélye a korai halálnak, függetlenül a genetikai kockázatuktól – írja a lap.

Forrás: HVG

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com