A krónikus mozgásszervi fájdalom az agy gyorsabb öregedéséhez vezethet

0

A krónikus mozgásszervi fájdalom következményei jóval túlmutathatnak a fizikai kellemetlenségeken, egy új kutatás az mutatta ki, hogy potenciálisan az agy gyorsabb öregedéséhez vezethet – írja az Orvostovábbképző Szemle Online. 

A Nature Mental Health című szaklapban március 26-án online megjelent tanulmányban a kutatók a UK Biobank több mint 9000 térdízületi osteoarthritisben szenvedő felnőtt strukturális MRI-adatainak felhasználásával agyi életkor-modellt dolgoztak ki, hogy összehasonlítsák az egyén agyi életkorát a kronológiai életkorával. A térdízületi osteoarthritisben szenvedőknél az agy sokkal gyorsabb öregedési ütemet mutattak ki, mint az egészségeseknél.

Az agyi öregedés felgyorsulását nagyrészt a hippokampusz okozta, és előre jelezte a memória romlását és a demencia előfordulását a követés során. A kutatók egy, a gliasejtekben nagymértékben kifejeződő gént az agyi öregedés felgyorsulásának lehetséges genetikai tényezőjeként azonosítottak, ami Jiao Liu (Kínai Tudományos Akadémia, Peking, Kína) és munkatársai szerint neurális marker lehet a korai felismeréshez és beavatkozáshoz.

Azt is megjegyzik, hogy az agy krónikus mozgásszervi fájdalom miatti felgyorsult öregedésének kockázata megfelelő testmozgással és életmóddal csökkenthető.

Az osteoarthritis a világ népességének több mint 40%-át érinti, és bizonyítottan káros hatással van a kognitív funkciókra, bár a pontos mechanizmusok továbbra sem tisztázottak. Korábbi kutatások szerint az agy öregedésével összefüggő gyulladásos markerek magasabbak a CMP-ben szenvedő betegeknél, ami az agy öregedése és az osteoarthritis közötti kapcsolatra utal.

A szerzők hangsúlyozták: „Nem csak a felgyorsult agyi öregedés sajátosságát tártuk fel a térdízületi artritiszes betegeknél, hanem ami még fontosabb, longitudinális bizonyítékot is szolgáltattunk arra vonatkozóan, hogy az agyi öregedési markerünk képes előre jelezni a jövőbeli memóriacsökkenést és a demencia fokozott kockázatát” – írja a lap.

Forrás: otszonline.hu 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com