Hogyan lehet fokozni az immunitást?

0

A koronavírus-járvány terjedésével arányosan az egész világon megjelentek a védelmet ígérő, hamis állításokat tartalmazó hirdetések. Ilyen volt például az egy napi adag ezüstkolloid fogyasztásának előnye: „A tudomány és az orvostudomány széles körben elismeri, hogy az ezüstion megöli a koronavírust.” Ó, nem!

A koronavírussal és más fertőzésekkel szembeni rezisztenciánkat ne a csodatevő szerektől várjuk. Vannak tudományos alapú bizonyítékok, amelyek segítségével immunrendszerünket egészségesen tarthatjuk – írja a scientificamerican.com.

Először is ne dohányozzon! A dohányosok sokkal érzékenyebbek a légzőszervi fertőzésekre. Másodszor győződjön meg arról, hogy egészségesen táplálkozik-e, hiszen az optimális étrend csökkenti a fertőzés kockázatát és csökkenti a fertőzések súlyosságát. Harmadszor aludjon eleget, növelje az esélyét a megfelelő éjszakai pihenésnek, és negyedszer pedig végezzen rendszeres testmozgást, ami szintén segít az alvásban.

Az étrend szempontjából már számos tápanyaghoz kötöttek vírusokkal szembeni ellenállást. Például a cinktartalmú készítmények szedése csökkenti a légúti fertőzések kialakulását. A cink fontos nyomelem, amely húsban, kagylóban, diófélékben és teljes kiőrlésű gabonafélékben található, hiánya a kevésbé fejlett országokban előforduló jelenség. A Covid-19 szempontjából releváns, a légúti fertőzésekkel szemben rezisztenciát mutató C- és D-vitaminok szerepét vizsgálják a kutatók. Egy 2019-es metaanalízis szerint a C-vitamin szájon át történő adagolása lerövidítette a szívműtéten átesettek, intenzív osztályon lélegeztetésre szoruló idejét. A D-vitaminról egy 2017-es amerikai ellenőrzött vizsgálat is megerősítette, hogy csökkenti az akut légzőszervi fertőzések kockázatát, különösen azoknál az embereknél, akiknek alacsony a vitaminszintje.

Ami az alvást illeti, régóta tudjuk, hogy alapvető szerepet játszik immunrendszerünk megerősítésében. Tanulmányok mutatták meg, hogy azoknak az embereknek, akiknek egy oltás beadása után csökkent az alvásideje, gyengébb antitest választ produkáltak, mint azok, akik eleget aludtak. Egy 2015-ös tanulmány szerint, akik éjszaka hat vagy kevesebb órát aludtak, négyszer valószínűbb volt, hogy megfáztak, mint azok, akik hétnél több órát aludtak. Hasonlóképpen egy négyéves tanulmány megállapította, hogy azoknál, akik öt vagy kevesebb órát töltöttek éjjel alvással, 40%-al nagyobb valószínűséggel alakult ki tüdőgyulladás, mint a nyolc órás alvóknál. Az elhúzódó alvásvesztés tehát alacsony fokú gyulladásos állapotot idéz elő, hosszú távon kimeríti az immunrendszert, mely nem lesz képes a fertőzéseket hatékonyan leküzdeni.

Ha elkötelezi magát a rendszeres alvás és egészséges táplálkozás mellett, könnyebben viselhet el bármilyen egészségügyi veszélyt.

Forrás: Scientific American

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com