Az elhízás befolyásolja a lányok korai serdülését

1

Azoknak a lányoknak, akiknek magas a testtömegindexe (BMI) akár egy évvel korábban is elkezdhet nőni a melle, mint vékonyabb kortársaiknak – derült ki egy amerikai tanulmányból.

A Pediatrics című szaklapban olvasható kutatás szerint a kislányok korai nemi érése fontos lélektani, lelki és társadalmi következményekkel jár. Frank Biro, a Cincinnati Gyermekkórház serdülőkkel foglalkozó részlegének orvosa elmondta, hogy ezeknél a gyermekeknél többféle probléma, önbizalomhiány, depresszió, iskolai kudarc és visszahúzódó magatartás kockázata is fennáll.

Az idő előtti érés emellett növeli az elhízás, a magas vérnyomás, többféle daganat, köztük a mell- és a petefészekrák rizikóját. 

A kutatók San Francisco, Cincinnati és New York térségének klinikáin 1239 kislányt vizsgáltak meg, hogy megállapítsák, mikor kezdenek serdülni. A résztvevők a kutatás kezdetén 6-8 évesek voltak, és 2004 és 2011 között rendszeresen megvizsgálták őket. Gondosan követték a mellük növekedését és testtömegindexük alakulását.

Azoknak a kislányoknak, akiknek átlagos vagy az alatti volt a testtömegindexe, átlagosan tízévesen kezdett nőni a melle, míg a magasabb BMI-jű kortársaiké már akár nyolc és félévesen is. A kutatók a jelenséget azzal magyarázzák, hogy a túlsúly azt „hitetheti el” a szervezettel, hogy elég energiával és egyéb erőforrásokkal rendelkezik a serdülés elindítására – még ha csak egy nyolcéves kislányról van is szó.

Hangsúlyozták, hogy az elhízást nem lehet a korai pubertás okának nevezni, azonban fontos tényező, mely a testmozgás hiányával, a víz és a táplálék vegyi anyagaival együtt befolyásolja a serdülést elindító hormonok működését.

1 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com