A Facebook használat étkezési zavarokat okozhat

1

A fokozott testtudatosság étkezési zavarokhoz és szorongáshoz vezet – írja Az International of Eating Disorders című szakfolyóirat. Azok a fiatal nők, akik több időt töltenek a közösségi hálón, többet foglalkoznak a külsejükkel, jobban figyelnek a testükre is. A lájkok és a hozzászólások számára is óriási hangsúlyt fektetnek, a számukra előnytelen fotókat gyakran eltávolítják.

A most megjelent kutatásban 960 női főiskolai hallgatót kérdeztek meg arról, hogy mennyi időt töltenek a Facebookon, mennyire fontos számukra a kapott like-ok száma, és menyire gyakran jelölik meg saját magukat a fotókon, illetve „kitagelik”-e magukat a képekről. Önbizalmukkal és önképükkel kapcsolatos kérdésekre is válaszolniuk kellett.

A megkérdezettek 95 százaléka alkalmanként 20 percet tölt a közösségi hálón, és naponta több mint egy órát Facebookozik.

A szakértők úgy gondolják, hogy minél hosszabban böngészi valaki a Facebookot, annál elégedetlenebb lesz saját magával.

Az eredmények alapján azoknál a fiatal nőknél jelentkeztek a legsúlyosabb testkép-problémák, és volt a legmagasabb az étkezési zavarok kialakulásának kockázata, akik a legtöbb időt töltötték a Facebookon. Ők gyakrabban távolították el magukat az őket ábrázoló fotókról, és hasonlították össze saját fényképeiket mások fotóival.

Dr. Pamela K. Keel, a kutatás vezetője szerint már 20 percnyi Facebook-használat hozzájárul a súly- és alakproblémák, valamint a szorongás kialakulásához. A női külső egész napos előtérbe helyezése étkezési zavarokhoz vezet, mert a fogyás érdekében sokan egészségtelen szokásokat alakítanak ki.

1 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com