A mosolygás becsaphatja az elmédet a pozitív érzelmek generálásához

0

Sinatra-tól Katy Perry-ig a hírességek sora régóta énekel a mosoly erejéről, arról, hogy az miként változtatja meg a kilátásainkat, és miért tesz minket boldogabbá. De vajon az egész csak egy trükk vagy van mögötte tudományos bizonyíték? – erre a kérdésre kereste a választ a Dél-Ausztrália Egyetem tanulmánya.

A kutatás megerősítette, hogy a mosolygás az arcizom-aktivitással hozzájárul ahhoz, hogy az elme pozitívabbá váljon. A megállapítás nem is lehetett volna időszerűbb, mint a mostani COVID-19 válsághelyzetben, amikor a szorongás és depresszió riasztóan nő Ausztráliában és az egész világon.

Az Experimental Psychology-ban közzétett tanulmány a mosoly arc- és testkifejezésekre gyakorolt rejtett hatását vizsgálta. Mindkét esetben a résztvevőktől molyost váltottak ki azzal a módszerrel, hogy egy tollat kellett tartaniuk a fogaik között. Ezzel arra kényszerítették az arcizmaikat, hogy ismételjék a mosoly mozgását. A kutatás azt találta, hogy az arcizmok aktiválása nemcsak az arckifejezést változtatja meg, hanem mindkettőre, az arc- és testkifejezésekre is pozitív érzelmeket generál.

Dr. Fernando Marmolejo-Ramos, a Dél-Ausztrália Egyetem kutatója, az emberi és mesterséges megismerés szakértője szerint ez a megállapítás fontos betekintést nyújt a mentális egészség szempontjából. „Amikor az izmok azt mondatják Veled, hogy boldog vagy, akkor valószínűbb, hogy pozitívan látod a körülvevő világot”.

„Kutatásaink során azt találtuk, hogy amikor erőteljesen mosolygunk, stimuláljuk az amygdalát, az agy érzelmi központját, amely a neurotranszmittereket felszabadítva ösztönzi a pozitív érzelmi állapotot. Ennek érdekes következményei vannak a mentális egészség szempontjából. Ha becsaphatjuk az agyat úgy, hogy stimuláljuk az ingerekbe boldogság érzését, akkor ezt a módszert potenciálisan felhasználhatjuk a mentális egészség fokozására.”

Forrás: medicalxpress.com

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com