Eltérő alvásigények – A nőknek több alvásra van szükségük

1

Egy Egyesült államokbeli kutatás során kiderült, hogy miért van több alvásra szükségük a nőknek, mint a férfiaknak. Míg a férfiaknak kevesebb negatív hatástól kell tartaniuk, ha nem alusszák ki magukat, addig a nőknél súlyosabb idegrendszeri következményekkel járhat a pihenés hiánya.

A hölgyeknek a nap során végzett egyidejű feladatmegoldás miatt több alvásra van szükségük. Az alváshiányos hölgyek a fokozott igénybevétel miatt hajlamosak a depresszióra, szívbetegségre, a stroke-ra, gyulladásos folyamatokra és ingerlékenységre – derült ki az észak-karolinai Duke Egyetem tanulmányából.

Korábbi kutatások már összefüggésbe hozták az alváshiányt olyan betegségek, mint a stroke, szívbetegség, mentálhigiénés problémák vagy gyulladásos folyamatok kialakulásával. Michael Breus, a kutatást végző alvásdiagnosztikai szakember szerint az alváshiányos nők szervezetében olyan gyulladás alakul ki, amitől a hölgyek valóságos fizikai fájdalommal ébrednek. A szakember felhívja a figyelmet arra, hogy ilyen esetekben segíthet a napközbeni alvás, ám az ne legyen hosszabb 90 percnél, különben fokozza az álmosságot.

A Lougborough Egyetem Alváskutató Centrumának vezetője, Jim Horne szerint minél intenzívebben használja valaki a szellemi kapacitását a nap során, annál több időt igényel a helyreállítás, tehát annál több alvásra van szüksége. „Az alvás egyik fő funkciója, hogy lehetővé tegye az agy regenerációját. Mélyalvás során a kéregállomány, amely a gondolkodásért, a memóriáért és a nyeli készségekért is felelős, elszakad az érzékeléstől, és helyreállító üzemmódba lét” – magyarázta Dr. Horne. A nők agyának azért is van több időre szüksége a „feltöltődéshez”, mert nap közben egyszerre több feladat megoldásával is kell foglalkozniuk.

1 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com