Magyar Fogorvosok Egyesülete: a fogorvoslás az egészségügy egyik leggyorsabban fejlődő ágazata

0

A fogorvoslás az egészségügy egyik leggyorsabban fejlődő ágazata – hangsúlyozta Nagy Katalin, a Magyar Fogorvosok Egyesületének (MFE) elnöke annak kapcsán, hogy a szervezet ezer szakember részvételével nemzetközi konferenciát rendez csütörtöktől Szegeden.

A Szegedi Tudományegyetem professzora elmondta, az elmúlt időszakban olyan új gépek, berendezések, alapanyagok, technikák és eljárások jelentek meg, amelyek teljesen megváltoztatták a sokszor kellemetlen, nemritkán fájdalmas, hosszú fogorvosi kezeléseket.

Ahogy az egészségügy más területein, a fogorvoslásban is meghatározó változásokat hozott a digitalizáció. A professzor példaként az akár még egy évtizede is megkerülhetetlen lenyomatvételt említette, amely helyett ma már a fogorvos 3D-szkennerrel tudja elkészíteni a fogak és csonkok digitális modelljét. Az adatokat továbbítja a fogtechnikushoz, ahol 3D-nyomtatással akár órák alatt elkészülhet a nagyon jó minőségű pótlás.

A robbanásszerű fejlődés miatt kiemelkedően fontos a továbbképzés, ezért szervezte meg immár tizenhetedik alkalommal szegedi szimpóziumát az MFE, az eseményen a szakma legkiemelkedőbb képviselői mutatják be – akár testközelből is – az újdonságokat. A konferencián az ország fogorvosképző egyetemein tanuló hallgatók ingyen vehetnek részt, és évek óta az egyesület vendégei a határon túli fogorvosok is – közölte az elnök.

Az idei konferenciára 23 országból mintegy ezer látogató érkezik. A tanácskozás neves előadói közül a svájci Anton Sculean professzort, publikációi alapján a világ talán legismertebb parodontológusát emelte ki Nagy Katalin. Az erdélyi származású szakember – aki magyarul ad majd elő – csütörtökön manuális workshopon mutatja be az érdeklődőknek a csontpótlás csak általa ismert fortélyait.

A rendezvénysorozat történetében második alkalommal szerveznek egész napos képzést a fogászati betegségek megelőzésében tevékenykedő dentálhigiénikus végzettségű szakembereknek, a hallgatóknak, valamint a fogászati asszisztenseknek – tudatta a professzor.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com