A prosztatamegnagyobbodás tünetei, okai, kezelése

0

A jóindulatú prosztatamegnagyobbodás (benignus prosztata hiperplázia) az egyik leggyakoribb prosztataprobléma. Előfordulási gyakorisága az életkor előrehaladtával arányosan nő, és egyes mérések szerint az 50 év feletti férfiak több mint harmadát érinti.

A prosztata – magyar nevén dülmirigy – körülbelül 3 cm átmérőjű szerv a férfiak szervezetében, amely a húgyhólyag alatt a húgycsövet öleli körül. A prosztata megnagyobbodása a húgycső szűkületével jár, ami az úgynevezett alsó húgyúti tünetegyüttes megjelenéséhez vezethet:

  • akadályozott vizeletürítés,
  • gyakori éjszakai vizelés,
  • vizeletcsepegés,
  • szexuális zavarok.

Fontos tisztában lenni azzal, hogy más betegségek is okozhatnak a prosztatamegnagyobbodáshoz hasonló tüneteket. Előfordulhat, hogy a megnagyobbodást a prosztata gyulladása (prostatitis) vagy prosztatarák idézi elő. Ezek lehetséges szövődményei és kezelési módjai is eltérők.

A prosztatamegnagyobbodás főbb tünetei

A prosztata megnagyobbodása esetén a tünetek jelentős része a húgycső szűkületéből adódik, mert a szűkület megakadályozza a húgyhólyag teljes kiürítését, és a vizelet szabad, egyenletes folyását.

Prosztatamegnagyobbodás esetén tapasztalható tünetek:

  • nehezen indítható vizelés,
  • akadozó vagy gyenge vizeletsugár,
  • erőlködés a vizeletürítéskor,
  • gyakori, hirtelen vizelési inger,
  • éjszakai vizelés.

Ezek közül már egyetlen tünet megléte is felvetheti a prosztatamegnagyobbodás gyanúját.

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha a vizelésében változást vagy a prosztatamegnagyobbodás főbb tünetei közül bármelyiket tapasztalja, forduljon háziorvosához, vagy keresse fel a területileg illetékes urológiai rendelőt! A prosztatamegnagyobbodás szövődményeként kialakuló húgyúti fertőzés a férfiak esetében mindig komplikált fertőzésnek számít, és orvosi ellátást igényel. Az akut vizeletelakadás súlyos, a hólyagszakadás veszélyével járó, sürgős ellátást igénylő állapot – ha a tüneteit tapasztalja, azonnal forduljon orvoshoz!

A prosztatamegnagyobbodás okai

A prosztata méretbeli növekedése alapvetően természetes folyamat (az újszülötteknél még csak borsószem méretű). A szerv sejtjei serdülőkorban indulnak osztódásnak, és a serdülőkor végére nyeri el a felnőtt szervezetre jellemző, körülbelül 3 centiméteres átmérőjét. A jóindulatú prosztatamegnagyobbodás kialakulásában központi szerepük van a férfi nemi hromonokként ismert androgén hormonoknak. A prosztata sejtjeinek újbóli, szabályozatlan osztódását előidéző, időskori hormonális változások pontos részletei, kiváltó folyamatai még nem teljesen tisztázottak. Egyes elméletek a fiatalabb életkorban szexuális úton szerzett fertőzések miatti prosztatagyulladások szerepét is feltételezik.

A prosztatamegnagyobbodás szövődményei

A prosztatamegnagyobbodás ugyan szabályozatlan sejtszaporulat, ám ezek a sejtek nem törnek ki a helyükről, nem képeznek áttétet, és nem növelik a rosszindulatú daganatos elváltozások kialakulásának kockázatát sem. A részleges vizeletürítés következtében azonban pangó vizelet maradhat a hólyagban, ami növeli a húgyúti fertőzések és a húgykövek kialakulásának kockázatát, melyek további tünetekhez, sőt súlyosabb, előrehaladottabb esetekben a vesék tartós károsodásához is vezethetnek. A prosztatamegnagyobbodás hirtelen fellépő akut vizeletelakadást is okozhat a húgyutakban.

A prosztatamegnagyobbodás kezelése

A jóindulatú prosztatamegnagyobbodás kezelésére csak akkor van szükség, ha tüneteket okoz. Az enyhébb tüneteken már kis odafigyeléssel is sokat lehet segíteni. Érdemes közvetlenül lefekvés előtt kevesebb folyadékot fogyasztani – különösen fontos az alkohol, a tea és a kávé fogyasztásának csökkentése. Az egyes tüneteket enyhíthetik, illetve a közérzetet javíthatja a tökmagolaj-, rozspollen-, csalán- vagy liliomkivonatú készítmények alkalmazása. A kezelőorvossal való egyeztetés természetesen ebben az esetben is javasolt. Súlyosabb vagy a konzervatív kezelés ellenére sem múló tünetek esetén felmerül a gyógyszeres terápia lehetősége is. A gyógyszeres terápia sikertelensége esetén műtéti beavatkozásra is sor kerülhet, amely során – az érzéstelenítést követően – a húgycsövön keresztül a prosztata belső részeinek eltávolításával (TURP – transzuretrális prosztatarezekció) szüntetik meg a húgyúti akadályt. A prosztatamegnagyobbodás kezelésében ma már ritka a beteg számára nagyobb megterhelést jelentő, a hasfal megnyitásával járó műtét.

A rendszeres szűrővizsgálat fontossága

A jóindulatú prosztatamegnagyobbodás tünetei megegyezhetnek a prosztatarák tüneteivel. A prosztatarák az egyik leggyakoribb daganattípus, a daganatos megbetegedések okozta halálozások körülbelül 10%-áért felelős. Európában a férfiak körében a harmadik leggyakoribb daganat. Magyarországon átlag fölötti a rákos megbetegedések, illetve a rákban elhunytak száma, ami sok esetben a kései felismerés következménye. Korai stádiumban a daganatos megbetegedések nagyobb hatékonysággal kezelhetők, ilyenkor a 10 éves vagy azt meghaladó túlélési arány meghaladja a 90%-ot, ezért kiemelt fontosságúak a szűrővizsgálatok.

Prosztatabetegségre gyanús tünetekkel jelentkező, illetve fokozott daganatrizikójú személyeknél az alábbi vizsgálatokat végezhetik el az urológiai szakrendelésen:

  • vér prosztataspecifikus antigén (PSA) szintjének vizsgálata,
  • rektális digitális vizsgálat (RDV).

A prosztataspecifikus antigén a prosztata által termelt fehérje, amelynek mennyisége arányos módon jelezheti a prosztata mirigyes állományának sejtszaporulatát vagy túlzott aktivitását. A fehérje mennyiségi növekedését egyaránt okozhatja a prosztatarák, a prosztata gyulladása és a megnagyobbodása is. A rektális digitális vizsgálat a végbél kitapintásos vizsgálatát jelenti. A prosztatarák általában a prosztata külső részein alakul ki – szemben a jóindulatú prosztatamegnagyobbodással, ahol a sejtszaporulat a belső régiókat érinti –, ezért az orvosok a daganatot már a korai fázisában is képesek kitapintani a végbél felől. Ez kellemetlennek tűnhet, de gyors, fájdalmatlan és rendkívül fontos rutinvizsgálatról van szó.

Forrás: NNK Egészségvonal

 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com