Cukorbetegek étrendje kánikulában

0

A nyár a pihenés, a nyaralás, a strandolás, ideje. A meleg évszak azonban a diabéteszes étrendjében kihívást jelent. Ilyenkor megváltoznak táplálkozási szokásaink: többször eszünk otthonunkon kívül, csábítóak – a nem minden esetben diétába illeszkedő – strandi ételek, máskor pedig éppen ellenkezőleg: rá se bírunk nézni az ennivalóra. Szálka Brigitta dietetikus tanácsai a cukorbetegségben szenvedőknek szólnak. 

Gyakrabban ellenőrizzük vércukorszintünket!

 A hőség megviseli szervezetünket, a vércukorszint ingadozóvá válhat. Éppen ezért fontos, hogy gyakrabban ellenőrizzük vércukrunkat, ha pedig rosszul érezzük magunkat, olyankor feltétlenül!

Folyadékot, gyorsan és lassan felszívódó szénhidrátot mindig vigyünk magunkkal!

Kánikulában gyakrabban tapasztalhatunk alacsony vércukorszintet (hipoglikémiát), ennek kezelésére könnyen felszívódó szénhidrátforrás (például: szőlőcukor vagy dobozos szűrt almalé) és lassan felszívódó szénhidrát (például koprás keksz) mindig legyen nálunk. Alacsony vércukorszint esetén először a gyorsan felszívódó szénhidrátot fogyasszuk el – a szőlőcukrot vagy a szűrt almalevet, majd a további vércukoresés elkerülése végett a lassan felszívódó szénhidrátot együk meg.

Gondoskodjunk az energiamentes, szénhidrátmentes folyadékpótlásról!

A külső hőmérséklet emelkedésével szervezetünk több folyadékot veszít, folyamatos napközbeni pótlásáról gondoskodjunk! Ha nem így teszünk, lecsökken a keringő vértérfogat, megemelkedik a vércukorszint. Az emelkedett vércukorszint gyakori vizeléshez vezet, ami tovább növeli a kiszáradás veszélyét. Egyfajta ördögi kör indul be. Lényeges, hogy a folyadékpótlás energiamentes, szénhidrátmentes italokkal történjen, és ne gyümölcslevekkel, gyümölcsturmixokkal, hiszen ezek rendkívül gyors vércukoremelő hatással bírnak (magas glikémiás-indexűek), és nem férnek bele az étrendbe. Mindössze a fentebb részletezett alacsony vércukorszint (hipoglikémia) esetén javasolt gyümölcslé fogyasztása. Szomjoltásra a víz, ásványvíz, cukor vagy méz hozzáadása nélkül készült jegestea, szóda, citromos víz, menta vagy citromfű levelekkel ízesített víz a legmegfelelőbb.

Ne hagyjunk ki (a kis)étkezéseket!  

A nyári nagy melegben előfordulhat, hogy nem kívánunk enni, így azonban előfordulhat, hogy későbbre csúsznak az étkezések. Ez azért okozhat problémát, mert ebben az esetben szénhidrátterhelés estére tolódik, amikor a szervezetünk inzulin-érzékenysége amúgy is kisebb. (Utóbbi annyit jelent, hogy ezekben az órákban a szervezet már nehezebben reagálja le a gyors vércukor-emelkedést eredményező élelmiszereket, ételeket, a nagy szénhidrátterhelést).

Forrás: diabeteszinfo.hu

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com