Lyme-kór – Amiről nem lehet eleget beszélni

0

A kullancs által terjesztett egyik legfontosabb megbetegedés a Lyme kór. A betegséget a Borrelia burgdorferi nevű kórokozó váltja ki. A betegség, amelyet a nyolcvanas években írtak le, világszerte előfordul. Iránta fogékonyak az emberek, a vadon élő és a háziállatok egyaránt. A fertőzöttséget kimutatták lóban, szarvasmarhában, juhban és húsevőkben is. 1998 óta humán vonalon bejelentési kötelezettség alá tartozik.

A kórokozó terjesztője a kullancs (Ixodes ricinus). A vérszívó, pókszabású állat mindhárom fejlődési alakjában képes fertőződni. A kórokozó a kullancs gyomor- és bélcsatornájában szaporodik, onnan jut el az állat valamennyi szervébe. A kórokozó a kullancs bélsarával, sőt vérszívás közben is ürülhet. A bélsárban lévő kórokozó a bőrön keresztül is fertőzhet. A bejutás környékén helyileg elszaporodik, behatol a nyirokrendszerbe, onnan a vérbe, majd a különböző szervekbe, ízületekbe, szívbe és központi
idegrendszerbe.

A kórokozó hatására a szervezetben ellenanyagok keletkeznek, amelynek hatására a Borrelia burgdorferi eltűnik a vérből, és olyan szervekben keres „menedéket”, ahol nem érik el az ellenanyagok (lép). Az ellenanyagok perzisztálnak (helyben maradnak), belőlük úgynevezett immunkomplexek keletkeznek, amelyek lerakódhatnak a szemben, az ízületekben és a vesében.

Tünetek

A betegség lappangási ideje 1-4 hét (de akár több hónap is lehet), gyakori a tünetmentes fertőzés. Emberben magas láz, körkörösen tovaterjedő, úgynevezett vándorló bőrpír, izomfájdalom, idült esetekben idegrendszeri bénulás, ízületgyulladás alakul ki. Kutyában bőrpír, ízületgyulladás és nyirokcsomó-duzzanat figyelhető meg. Olykor előfordulhat szívizomgyulladás – ízületgyulladás kíséretében vagy anélkül. Jellegzetes tünet a magas, visszatérő, gyulladáscsökkentő gyógyszerekre nem reagáló, 40 fok feletti láz és a lépmegnagyobbodás. Nincs adat, hogy a betegség állatról emberre terjedne, de a fertőzést teljes határozottsággal kizárni nem lehet.

Klinikai tüneteiben sántaság jelentkezik, amely nem korlátozódik csupán egy lábra, esetenként valamennyire, illetve felváltva hol az egyikre, hol a másikra is kiterjedhet. A tünetek csak rövid ideig tartanak, de a jelenség visszatérhet, ismétlődhet.

A kórokozó kimutatása nehéz, mivel keresztreakciót mutathat más baktériumokkal, tehát a szeropozitivitás még nem elegendő a biztos diagnózishoz. Másrészt a kutyák nagy része tünetmentesen át is vészelheti a borreliák okozta fertőzést.

Emberben a betegség második stádiumában figyelhetők meg idegrendszeri tünetek, a kutyában viszont általános idegrendszeri tüneteket idézhet elő (apathia) a fertőzés.

Megelőzésként mindenekelőtt a kullancsok távoltartása (nyakörvek, spot on készítmények) jöhet szóba. Helytelen a kullancsokat a légzőnyílások paraffinos eltömésével megfojtani, mert a fulladozó parazita fertőző anyagait a gazdaállatba fecskendezi. A Lyme kór ellen (csak megelőzésre) létezik inaktivált vakcina, amely egyéves védelmet biztosít.

A megelőzést már most elkezdhetjük, a vakcinát kérjük állatorvosunktól. A még nem oltott kutyákat az első évben 2-3 hét eltéréssel összesen kétszer, majd az ezt követő években már évente csak egyszer szükséges beoltani. A betegséget vérvétellel és laboratóriumi vizsgálattal lehet kimutatni, a gyógykezelés hosszadalmas antibiotikumos kezeléssel lehetséges.

Lyme-kór szűrés és kezelése Kaposváron!

 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com