Tenyérnyi Gyerekek – Szuchy Zsuzsanna filmje

2

Kedden éjjel 11-kor lesz látható az M1-es műsorán a Tenyérnyi Gyerekek című 53 perces dokumentumfilm, melyet az ország legnagyobb koraszülött-osztályán forgattak. A film a babák, orvosaik és ápolóik történetén keresztül elsősorban a koraszülés kockázati tényezőire és megelőzésének fontosságára hívja fel a figyelmet. Bemutatja a közvetlen és későbbi egészségügyi kockázatokat, amelyek ezeket a babákat fenyegetik.

Hazánkban évente nyolcezer baba jön idő előtt a világra, kritikusan alacsony súllyal. A koraszülöttség népbetegség, minden tizedik gyermeket érinti. Az egy-másfél kiló súlyú babáknak ma már több mint 95 százalék esélyük van az életben maradásra. A Tenyérnyi Gyerekek című film az első hetek-hónapok küzdelemről szól.

A filmet több mint három hónapon keresztül éjjel-nappal egy csak nőkből álló stáb forgatta a Semmelweis Egyetem I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán, a szülőszobán, valamint koraszülött-intenzív centrumban, Az ország legnagyobb koraszülött-ellátó központjában látják el az 1500 grammnál kisebb babák mintegy ötödét, itt kezelik a legsúlyosabb terhespatológiai eseteket, a súlyos fejlődési rendellenességben szenvedő és nem működő keringéssel, légzéssel világra jött babákat.

A film egyedülálló módon a legkisebbek és szüleik történetét már a világra jövetel előtt, és az első, kritikus percekben is bemutatja a film – írja Szuchy Zsuzsanna rendező.

2 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com