A magas vérnyomás – beszélgetés Dr. Ajtay Zénóval

9

Kedves Olvasó!

Újságunk egy új rovatot indít, mely gyakori kérdésköröket érintő betegségcsoportokról készít riportokat neves szakemberek megkérdezésével.

A magas vérnyomás népbetegség, a felnőtt lakosság csaknem 25 százalékát érinti. Számos komoly szövődménye jelenhet meg, mely mind a szív és érrendszeri betegség egyik legfontosabb rizikófaktora, ami a várható élettartamot és a minőségi életéveket is jelentősen csökkenti.

Mai szakértőnk Dr. Ajtay Zénó Phd., aki a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa, vezetője, Kardiológus, Belgyógyász, a Kardiológiai rehabilitáció szakorvosa, Egészségügyi menedzser, a Dél  Dunántúli Szívklub Egyesület elnöke,  Kaposváron,  Dél-Dunántúl egyik legnagyobb kardiológiai forgalmú járóbeteg Magánklinikájának, a Praxis DR. Zénó egyik tulajdonosa.

– A magas vérnyomás hazánkban népbetegségnek számít, a teljes lakosság több mint 15% érinti. Mikor beszélünk Hypertonia betegségről?

– Magyarországon mintegy 5000 beteg közvetlenül, minden 8. haláleset közvetve a magasvérnyomás betegség számlájára írható.  Ezen túl jelentős a rokkantságot okozó hatása, a minőségi életéveket is jelentősen csökkenti. Gondoljunk a szívinfarktusra, szívelégtelenségre, vagy a stroke-ra és vegyük észre, hogy egy családot lelkileg és anyagilag is megvisel, romba dönthet. Vérnyomásbetegről akkor beszélünk, ha a rendelőintézetben, 10 perces pihenés után. ülő helyzetben, elsősorban a reggeli órákban a mért vérnyomás nagyobb, mint 140/90 Hgmm. Már sokaknak van saját vérnyomásmérője, ezért érdemes megjegyezni, hogy az otthoni önellenőrzésnél már 135/85 Hgmm feletti értékek is magasnak értékelendők.

Előbb említette, hogy elsősorban a reggeli órákban kell mérni, miért?

– Ennek oka, hogy a vérnyomás élettani okoknál fogva is ingadozik, és normál esetben a reggeli órákban és este 6 óra körül a legmagasabb, míg  éjfél és dél körül a legalacsonyabb. E délelőtti csökkenés jelentős panaszt okozhat. Érdekes, hogy nem csak napi, de heti (munkába járás) és szezonális (nyár-tél) vérnyomás-ingadozás is kimutatható, akár a kezelés módosítását is igényli.

– Ez azt jelenti, hogy a vérnyomás megállapításához elég egy reggeli, míg a beállításhoz többszöri mérés kell?

– Igen, ez a gyakorlatban a betegek nagy többségénél így működik. Másképp kell gondolkoznunk egy péknél, vagy egy fuvarozónál, mert neki a reggel az éjjel 1 vagy 4 óra. Tavasszal, vagy ősszel a vérnyomást újra kell állítani, ami főleg a klíma változásával kapcsolható össze, mert a gyors évszakváltások jelentős panaszt okoznak. Frontérzékenység vizsgálatával a reakció becsülhető.

– Milyen panaszokat okoz a Hypertonia?

A betegség gyakran tünetmentes, ezért van jelentősége a szűrésnek. Gyakran a nyugalmi vérnyomás még elfogadható, de terheléses EKG végzésekor már észrevehető a kóros vérnyomás emelkedés. Az általunk végzett menedzserszűréseknél már a 40 évet el nem ért korosztályban is minden 4. ügyfél kóros vérnyomásértékeket produkál járószalagos terhelésre. Ennek szűrésére a kerékpár ergometria nem alkalmas.

Ha tünet jelenik meg, az általában szervkárosodást jelez (úgy nevezzük, hogy célszervkárosodás). Típusos a tarkó, vagy fejtetőtáji tompa fejfájás, enyhe megszédülés, fülzúgás, fáradékonyság, terhelésre fokozott izzadás, de jelentkezhet mellkasi fájdalom is, ami akár a fenyegető szívinfarktus jele is lehet. Súlyos tünetet okoz a nyaki főverőér szűkület.

Mikor az oka a vérnyomásbetegségnek, kell-e mindig részletes kivizsgálás?

Általában nem tudjuk (Esszenciális hypertonia, az esetek 80- 95%), csak azt, hogy genetikai hajlam, életkor, környezeti hajlamosító tényezők, táplálkozás, elhízás, mozgásszegénység, dohányzás, só-bevitel. Az esetek nagy többségében elég egy fizikális vizsgálat, vérvétel és vizelet, valamint hasi ultrahang vizsgálat és a vérnyomás életmódi és gyógyszeres beállítása (erről egy másik interjúban számolunk be, a szerk.).

Minél fiatalabb valaki, annál inkább kell keresni a hypertonia okát.  Ezt nevezzük szekunder hypertoniának. Elsősorban a vese ér-, vagy vizeletelvezető rendszerének betegségei jönnek szóba, de még nagyérfejlődési rendellenességek, mellékvese betegségek is szerepet játszhatnak számos más ritka ok mellett. Ennek kivizsgálásában a teljes képalkotó és labordiagnosztikai arzenálra és társszakmák segítségére is szükség lehet.

„A kiváltó ok kiiktatásával, amennyiben idejében találjuk meg, végleges gyógyulást is elérhetünk, mert egyébként tudomásul kell venni, hogy a hypertonia nagy többségében életre szóló krónikus betegség.”

– Köszönjük az interjút.

– Én is köszönöm a beszélgetést.

Legközelebbi alkalommal a vérnyomásbetegség nem gyógyszeres és gyógyszeres kezeléséről lesz szó.

Megosztás

9 hozzászólás

Írjon választ!