A szorongás, mint vészjelzés – Interjú Pálinkás-Holovits Zsuzsanna klinikai szakpszichológussal

0

Aki hosszabb ideje szorong az helyzetét egyre kilátástalanabbnak érzi. Pálinkás-Holovits Zsuzsanna, a Praxis Dr. Zénó Kaposvár Magánklinika pszichológusa segít megérteni, hogy mi állhat a szorongásaink hátterében és mit tehetünk ellene.

Időpontkérés és bejelentkezés: +36-20/244-2936

Rendelési idő: Péntek 09:00-16:00 óráig

Azt mondják egy kis egészséges szorongásra mindenkinek szüksége lehet, hogy a problémamegoldó képességünk megfelelően működjön. De mikor fordul ellenünk, mikor okoz problémát?

A szorongás alapvetően a mindennapi életünk része, evolúciósan belénk van kódolva (pl.: ragadozóktól való félelem), segíthet veszélyes helyzeteket elkerülni, még hasznunkra válhat azáltal is, hogy teljesítményünk fokozására sarkall. A szorongás akkor jelent problémát, ha hosszabb ideje fennáll és szenvedést okoz, nem, vagy csak nehezen tudunk miatta koncentrálni a napi tevékenységeinkre, akár odáig is terjedhet, hogy a szorongás megakadályozza a lakás elhagyását.

Vannak egyértelműen felismerhető tünetei a szorongásnak?

Igen, a szorongásnak jól felismerhető jelei vannak. Testi tünet lehet az arc kipirosodása, szájszárazság, tenyér nyirkossága és izzadása, heves szívdobogás, mellkas tájékán szorító érzés, szájszárazság, pupillák kitágulnak, okozhat továbbá hasmenést vagy gyakori vizelési ingert is. A gondolkodás gyakran beszűkül, csak a feszültséget okozó dologra tudunk gondolni, vagy kétségbeesetten keressük a megoldást. A viselkedés beszűkül.

A nem megfelelő szorongásoldás, az alkohol vagy drogfogyasztás további problémákat idézhet elő, akár depressziós állapot is társulhat hozzá. Milyen hétköznapi szorongásoldó technikákkal küzdhetünk ellene?

Szorongást segít csökkenteni a rendszeres életvitel és sportolás, relaxáció, meditáció, hobbi, barátokkal való kapcsolattartás.

Mikor javasolt szakemberhez fordulni?

Szakember felkeresése akkor javasolt, ha a tünetek intenzitása nem csökken hosszabb időn keresztül az elvégzett szorongáscsökkentő módszerek ellenére sem, vagy ha rövid ideig állnak ugyan fent a tünetek, mégis jelentős mértékű (akár elviselhetetlen) szenvedést okoznak, illetve a mindennapi tevékenységek végzése nehézzé válik.

Miben segíthet a pszichológus?

Pszichológus segít felderíteni a szorongás okát, fokozódásának pontos körülményeit, jeleit, majd hatékony stresszcsökkentő, illetve problémamegoldó módszereket tanít a kliensnek, hogy a későbbiek során felmerülő szorongást okozó helyzeteket képes legyen kezelni, megakadályozva ezzel, hogy eluralkodjon rajta a rossz érzés. Segíthet továbbá megtalálni, milyen változtatások szükségesek az életvitelében, kapcsolataiban, helyzetében.

További információ Pálinkás-Holovits Zsuzsannáról itt található.

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com