Endometriózis – Ha időben felismerik megelőzi a gyermektelenséget

3

Elöregedő világunkban az endometriózis egyre inkább a figyelem középpontjába kerül, hiszen a fogamzóképes nők esetében 10-30 százalékban okozhat meddőséget és gyakran maguk az érintett nők sem tudják, hogy panaszaik, tüneteik miből adódnak.

A méh belső falát borító szövet, az endometrium a menstruációs ciklus során minden hónapban felépül, majd leválik. Az endometriózis esetében a méhen kívüli szövet is leválik a menstruációs ciklus során, gyakran belső hasüregi vérzést, gyulladást okozva, mely végső soron meddőséghez is vezethet. A betegség kiváltó okát jelenleg még nem ismerik, kialakulásában a hormonok és az immunrendszer is szerepet játszhat.

Régebben a diagnosztikai lehetőségek, eljárások és a technikai fejlettség nem tette lehetővé a betegség korai felismerését, a betegek hosszú évekig szenvedtek a fel nem ismert és kezeletlen kór fájdalmaitól. Ma már tudjuk, hogy nem kell lemondaniuk a gyermekáldásról azoknak a nőknek, akiknél endometriózist diagnosztizálnak.

A betegség jellegzetes tünetei a görcsös menstruáció, haspuffadás, fájdalmas szexuális élet, székrekedés, deréktáji fájdalmak, hasmenés, fáradékonyság. Bizonyos estekben tünetmentes, a meddőségi vizsgálat során derül csak ki, hogy endometriózis áll fenn. Sokszor az enyhén vagy mérsékelten endometriózisban szenvedő nők is teherbe tudnak esni, ám minél régebb óta áll fenn a betegség, annál nagyobb a valószínűsége a meddőség kialakulásának. A kór legsúlyosabb szövődménye a meddőség, mert olyan összenövések keletkezhetnek, melyek a petefészekben elzárják a szabad utat, valamint gyulladásokat okozó folyadék termelődhet, mely rontja a spermiumok minőségét, ezzel akadályozza a méh normál működését.

Bizonyos hormonkezelések csökkenteni tudják az endometriózis tüneteit, de egyben csökkentik a teherbeesés lehetőségét is. A felismert betegség lézersebészeti eljárással, az endometriózist okozó szövetek műtéti eltávolításával eredményesen gyógyítható, ám nincs arra garancia, hogy nem újul ki, a hajlam ismét megjelenhet. A modern terápia, a műtét után javasolt kiegészítő eljárások, speciális diéták, tornák, akupunktúrás és pszichoterápiás eljárások mellett a tünetek kevésbé térhetnek vissza.

3 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com