Az étrend-kiegészítők többsége befolyásolja a véralvadásgátló gyógyszerek hatását

1

A betegek sokszor jobban hisznek a biobolt árusnak vagy a szomszédnak, mint a véralvadásgátló kezelést irányító orvosban. Sokan az internetről tájékozódva, különböző információkat olvasva kiválasztják a nekik tetsző csodaszert, és nem számolnak a gyógynövények mellékhatásaival. Minden esetben informálni kell a kezelőorvost, ha véralvadásgátló mellett gyógynövény alapú étrend-kiegészítőt szedünk, mert négy-ötödük hatással van a véralvadás folyamatára.

A véralvadásgátlókat a vérrögösödés kivédésére adják, így pitvarfibrillációban az agyembólia, mélyvénás trombózisban a tüdőembólia kivédésére. Az étrend-kiegészítők nagy része befolyásolja a véralvadásgátló gyógyszerek hatását, sok más élettani folyamatot, és ez már többféle gyógyszert szedő beteg esetében veszélyt jelenthet. A legnagyobb probléma azonban az, hogy a kezelőorvos nem értesül ezeknek a szedéséről.

Egy amerikai felmérés már kimutatta, hogy az étrend kiegészítők 80%-a módosítja az INR értéket, vagyis a véralvadásgátlás mértékét kifejező mutatót. Vannak olyan étrend-kiegészítők, mint például az áfonya, a fokhagyma, a ginkgo biloba, és a fűrészpálma, melyek a vérzésveszélyt fokozzák, míg mások pedig a trombózis kockázatát növelik, és a szedésük miatt a véralvadásgátló dózisán változtatni kell.

A 40 növényi és egyéb étrend-kiegészítőt vizsgáló kutatás során kiderült, hogy ezek közül 9 fokozta a vérzésveszélyt, 5 pedig csökkentette a véralvadásgátló hatását. A 10 legnépszerűbb kiegészítőből 8 befolyásolta a véralvadásgátlást. A glükózamin, az esszenciális zsírsavak, az összetett gyógynövény termékek, és a ligetszépe olaj megnövelik az INR értéket, és fokozzák a vérzésveszélyt. Ezzel ellentétesen a Q10 koenzim, a szója, a melatonin, a ginzeng, és az orbáncfű csökkenti az INR-t, fokozva a trombózis kockázatot.

Szív és érrendszeri hatással rendelkezik többek között az orbáncfű, a szúrós gyöngyajak, a ginzeng, a ginkgo biloba, a fokhagyma, a grapefruit juice, a galagonya, a fűrészpálma, a kínai zsálya (salvia, danshen), a kasvirág (echinacea), a sisakvirág, a Yohimbine, a gynura procumbens, medvecukor, és a poloskafű. Az ilyeneket tartalmazó készítmények akár mérgezésig fokozhatják az orvos által felírt gyógyszerek hatását.

Ártalmatlannak tűnhet, de egyes betegeknek veszélyes lehet a fokhagyma is, illetve a belőle készült készítmények, melyet egészségvédő célzattal esznek, de nem tudják, hogy jelentősen növeli a vérzésveszélyt. „Egy olyan beteg esetében, aki frissen átesett katéteres értágításon koszorúér-szűkület vagy éppen heveny szívinfarktus miatt, a beültetett stent miatt aszpirin és klopidogrel együttes adása szükséges a kötelező vérlemezke-gátlás miatt. Ha egy ilyen beteg pitvarfibrillációban is szenved vagy műbillentyűje is van, akkor még ezeken felül véralvadásgátló gyógyszert, például Syncumart is szednie kell. A három szer együttes hatása már jelentős vérzéskockázatot jelent” – mondta el Dr. Strohecker, az amerikai kutatás vezetője.

Növényi alapú étrend-kiegészítő szedésénél mindig tájékoztassa kezelőorvosát! 

1 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com