Ezek kellenek a hosszú élethez

0

Az Edinburgh-i Egyetem munkatársai olyan géneket és életmódbeli tényezőket azonosítottak, melyek növelhetik, vagy éppen csökkenthetik az élethosszt. A vizsgálatban 25 korábbi tanulmányt analizáltak – írja az IFLScience cikke nyomán a 24.hu.  

Nem meglepő módon az egészség kiemelten fontos. Mind a fittség, mind a magas szintű „jó” koleszterin (HDL) meghosszabbítja; a dohányzás, a szívproblémák, a cukorbetegség és a túlsúly pedig csökkentik az emberek élethosszát.

A kutatók szerint minden újabb egység a normál testtömegindex fölött átlagosan 7 hónappal rövidíti meg az élettartamot, az egészséges fogyás azonban segít a hosszabb élet elérésében. A dohányzás esetében a napi egy doboz cigaretta 7 évet is elvehet; viszont azok, akik időben felhagynak a káros szokással, hasonló életkort élhetnek meg, mint a nem dohányzók. A vizsgálat arra is rávilágított, hogy az új élményekre való nyitottság és a tanulás tovább növelhetik az élethossztMinden egyes év, melyet az ember felsőoktatásban tölt, átlagosan 11 hónapot ad hozzá az élettartamhoz.

Bár az összefüggés mindenképp érdekes, fontos kihangsúlyozni, hogy a magasabb szintű oktatásban nagy arányban vesznek részt jobb társadalmi-gazdasági helyzetben lévők. Így könnyen elképzelhető, hogy az oktatás és hosszabb élet közti kapcsolat valójában nem a tanulás, hanem az eleve jobb életkörülmények pozitív hatására mutat rá.

A csapat egy olyan gént is azonosított, amely a vérkoleszterin-szintet szabályozza, és 8 hónappal csökkentheti az élethosszt. A szakértők emellett egy pozitív hatású gént is felfedeztek, amely az immunrendszerrel kapcsolatos, és 6 hónappal növelheti a várható élettartamot.

Forrás: 24.hu

Megosztás

Írjon választ!