Fogyással előzhetjük meg legjobban a diabéteszt

3

A cukorbetegség előtti tünetegyüttes, azaz a prediabétesz korai felismeréssel és megfelelő gyógymóddal megakadályozható, hogy 2-es típusú cukorbetegséggé alakuljon.

A kezeletlen cukorbetegség szívbetegséget, vese- és idegi károsodást okozhat. A prediabétesszel diagnosztizált betegek vércukorszintje magasabb az egészséges emberekénél, de alacsonyabb a 2-es típusú cukorbetegeknél mért értéknél. Az egészségkárosító hatások már mutatkozni kezdenek, kezelés nélkül nagy esélyük van arra, hogy cukorbetegek legyenek.

A 2-es típusú cukorbetegség megelőzésére a legjobb gyógymódot a fogyás jelenti. Több tanulmány is alátámasztotta, hogy minél nagyobb a fogyás, annál kisebb lesz a cukorbetegség kockázata. A diabéteszt megelőző tünetekkel diagnosztizált betegek testsúlyuk mintegy 10 százalékától megszabadulva jelentősen csökkentették a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát – állapította meg egy tavalyi amerikai kutatás is. Az eredmények rávilágítottak arra, hogy a súlyvesztés akkor a legelőnyösebb a betegek számára, ha az a diagnózistól számított első hat hónapban, tehát viszonylag rövid idő alatt történik.

Az Egyesült Államok legnagyobb cukorbetegség megelőzési kutatása során 1996 és 1999 között túlsúlyos, és magas vércukorszinttel diagnosztizált, több mint háromezer beteg életét követték 3,2 évig. A kutatók a fél éven belüli fogyás, a vércukorszint-csökkenés és a cukorbetegség kialakulásának összefüggéseit vizsgálták. Három csoportra osztották az önkénteseket: egy részükön életmódváltással igyekeztek segíteni, egy részük vércukorcsökkentő gyógyszereket kapott, a többieknek pedig hatóanyag nélküli placebót adtak.

Azoknál, akik a kutatásban hat hónapon át életmódváltást végezetek, vagyis étrendi útmutatást és heti 150 perc irányított testedzést kaptak, és testsúlyuk legalább 10 százalékától megszabadultak, 85 százalékkal kisebb eséllyel lettek cukorbetegek három éven belül. De a kisebb fogyás is kedvező hatásúnak bizonyult, a testsúlyuk 5-7 százalékát leadók 54 százalékkal csökkentették a diabétesz kialakulását. A vércukorszint-csökkentő, metformint szedő csoport tagjainál a diabéteszkockázat akkor mérséklődött, ha a vércukruk is lényegesen csökkent hat hónap alatt.

A Science Daily a Journal of General Internal Medicine című tudományos lapban megjelent tanulmányban a kutatás megállapította, hogy a rövid távú életmódváltás normális szintre csökkentheti a vércukrot. A prediabétesz nem vezet elkerülhetetlenül a 2-es típusú cukorbetegséghez, ám ha a beteg nem fogy eleget az első félévben agresszívebb, gyógyszeres vércukorcsökkentő gyógymódra van szükség.

3 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com