Kockázatos a szemnek, ha naponta több órát számítógépezünk?

7

Legérzékenyebb érzékszervünk a szemünk, mely épségének védelmét már gyermekkorban érdemes elkezdeni, hiszen szemünk romlása van leginkább hatással az életminőségünkre.

Gyermekeknek, felnőtteknek egyaránt kockázatos lehet, ha túl hosszú időt töltenek a számítógép képernyője előtt. Bár sokan tévesen azt hiszik, hogy a hosszas tévénézéstől, vagy számítógépezéstől romlik a látásuk, a mai modern monitorok, képernyők egyáltalán nem károsak a szemre. Az igazság az, hogy a látás minőségének a romlását gyakorlatilag az okozza, hogy a számítógép előtt dolgozók kevesebbet pislognak, hamarabb kifárad, és kiszárad a szemük. A szem kiszáradását továbbá rontja a mesterséges világítás és a légkondicionálás, ezért előnyös lehet a természetes fény és a párásítás. A fáradt, égő szem,a  fókuszálási nehézségek a munkavégzésre is káros hatással vannak. A tartós számítógépes munka a szemen kívül gyakran okoz még fejfájást, nyak-, váll-, hátfájást és pszichés fáradtságérzést.

A munkahelyi szemkárosodás, szemet érő megterhelés csökkentése, megelőzése érdekében figyeljünk a következőkre (bár kevés munkahelyen tartják be a jogszabály által előírt rendszeres, kötelező pihenőidőt):

  • Ha lehetőségünk van rá, a számítógépen inkább természetes és ne mesterséges fényviszonyok mellett dolgozzunk. A mesterséges, leginkább neoncsöves világítás a monitorhasználat mellett fokozhatja a szemproblémák kockázatát.
  • A képernyős munkavégzést rendszeres időszakonként szünetekkel, vagy más tevékenységgel érdemes megszakítani.
  • A folyamatos képernyő előtti munkavégzés közben óránként legalább tízperces – össze nem vonható – szüneteket kell tartani.
  • A képernyő előtti tényleges munkavégzés összes ideje a napi hat órát ne haladja meg.
  • Igenis időnként meg kell állni, pislogni, nedvesíteni a szemünket hogy elmúljanak ezek a problémák.

Sokan nem figyelnek arra, hogy olvasószemüveggel ne üljenek a gép elé. Az olvasószemüveg más távolságra és nézési irányba van beállítva, ezért sokan közelebb hajolnak, és hátra hajtják a fejüket, hogy jól lássák a monitoron a szöveget. A számítógépes munkához készített szemüvegek ezzel szemben jó fókusztávolságban és szögben vannak beállítva, tükröződésmentes bevonattal készülnek.

A látás épségének megőrzése, az időskori makuladegeneráció megelőzése szempontjából jótékony hatású a vitaminokban, ásványi anyagokban, luteinben, omega-3 zsírsavakban gazdag étkezés. Paradicsom, citrusfélék, halak, teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása.

Megosztás

7 hozzászólás

Írjon választ!