Testmozgás, ellenállóképesség, COVID-19

0
A testmozgás, mint az ellenállóképesség eleme a COVID-hoz köthető allosztatikus túlterhelés ellensúlyozásában

Allosztázisról akkor beszélünk, amikor változó külső körülmények között a szervezet képes belső állandóságát fenntartani az ideg- és hormonrendszer, az anyagcsere és az immunrendszer paramétereinek változtatásával.

Ha a rendszeresen jelentkező vagy intenzív stressz-terhelés folyamatosan fokozott igénybevétellel jár, ezek a belső szabályozórendszerek kimerülnek, allosztatikus túlterhelés (AO) jelentkezik, és az egyénnél szívinfarktus, daganatos vagy anyagcserebetegség, illetve egészségkárosító magatartásformák alakulnak ki.

A közlemény szerzői azt vizsgálták, hogy a COVID járvány és a következtében bevezetett korlátozó intézkedések milyen stressz-túlterhelést okoznak olyan egészséges felnőtt mintában, akik közepes erősségű, 20-30 perces aerob testmozgást (312 meridiántorna) végeznek.

A válaszadók 29%-ánál volt diagnosztizálható AO. A kialakulás valószínűségét növelte, ha egyéb stresszorok vagy szorongás is jelen volt. A rendszeresen (minimum heti 3-5-ször) tornázók körében nemcsak az allosztatikus túlterhelés jelentkezett kisebb arányban, de a depresszió, stressz és a szorongás tünetei is, és mind a fizikai, mind a mentális jóllétük erősebb volt – foglalta össze az eredményeket dr. Eőry Ajándék a Családorvosi Tanszék egyetemi adjunktusa, a közlemény első szerzője.

Forrás: Semmelweis Egyetem

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com