Civilizációs ártalom vagy súlyos betegség? Korunk betegsége: Az atópiás dermatitisz – Interjú Dr. Hufnagel Csilla bőrgyógyásszal

0

Az ekcémára hajlamos bőr megfelelő ápolásához szükséges magát a betegséget megértenünk. Az egyik, főként gyermekeket is érintő kórképről Dr. Hufnagel Csillával, a Praxis Dr. Zénó Bonyhád magánklinika bőrgyógyászával beszélgettünk.

Online bejelentkezés Dr. Hufnagel Csilla magánrendelésére

Rendelés idő: Csütörtök 16:30 – 18:30

Mit jelent az atópiás dermatitisz?

A dermatitisz és az ekcéma az orvosi nyelvben egymás szinonimái, bőrgyulladást jelentenek. Egy betegségcsoportról van szó, melyhez számos, különböző eredetű kórkép tartozik. Ennek a családnak a tagja az atópias dermatitisz, mely egy fellángolásokból és nyugalmi periódusokból álló, száraz, gyulladt bőrrel járó megbetegedés.

Milyen tünetek esetén kell krónikus, gyulladással járó bőrbetegségre gondolni?

A leggyakoribb tünet a piros, viszkető, esetenként hámló folt a bőrön. Életkortól függően a bőrtünetek különböző elhelyezkedésben jelentkeznek. Míg csecsemőkben gyakran testszerte, valamint a száj körül észlelünk tünetet, addig nagyobb gyermekek főként könyök-és térdhajlati tüneteket mutatnak. Felnőtt korban sokszor csak kézekcéma vagy enyhébb szárazbőrűség emlékeztet a korábbi atópias hajlamra.

Akkor, ha jól értem, az atópiás ekcéma első sorban a gyermekek betegsége?

Így van.A kórkép első sorban csecsemőket, kisgyermekeket érint. Közülük sokan szenvednek asztmától vagy szénanáthától is. Az érintett gyermekek jelentős része szerencsére a serdülőkor beköszöntével „kinövi” az ekcémáját, kisebb részüknél viszont a betegség különböző súlyossági formákban felnőtt korra is áthúzódik.

Mit lehet tudni a betegség kiváltó okairól és befolyásoló tényezőiről?

Pontos kiváltó tényezőt sajnos ez idáig nem sikerült azonosítani. Legújabb kutatások a bőr védőfunkcióinak sejtszintű károsodását írják le, melyben mind örökletes, mint környezeti tényezők szerepet játszanak. Genetikai tényezők szerepére utal a betegek szüleinek és testvéreinek kórtörténetében szereplő ekcémás megbetegedés. Környezeti faktorok szerepét valószínűsíti, hogy a betegek közül sokan szenvednek asztmától vagy szénanáthától is.

Milyen faktorok fokozhatják az atópiás dermatitisz tüneteinek megjelenését?

Az atópiás dermatitisz tüneteinek fellángolását okozhatják a bőrt szárító külső tényezők, mint az erőteljes szárító hatású kozmetikumok, központi fűtés, túlzottan hideg levegő. Emellett a bőrtünetek rosszabbodását elősegíti a szervezet belsejében zajló bármilyen gyulladás. Ez lehet egy egyszerű felső légúti hurutos megbetegedés vagy akár egy rossz fog is. Stresszes életszakasz, mint például óvodába kerülés, iskolaváltás szintén rizikótényezőt jelent.

Milyen bőrgyógyászati kezelés segít kordában tartani a gyulladt bőrt?

A kezelés legfontosabb része az ekcémára hajlamos bőr normális víz-és zsírköpenyének fenntartása és helyreállítása. Ennek legfontosabb eszköze az illatanyagmentes, orvosi vagy úgynevezett dermokozmetikai testápoló. A bőrbetegség esetleges fellángolása esetén átmeneti gyulladáscsökkentő kenőcsös kezelés válik indokolttá, mely kizárólag orvosi vényre érhető el. Bizonyos esetekben lehetőség van speciális fényterápia bevezetésére is.

Nagyon súlyos vagy helyi kezelésre nem reagáló esetben szájon át szedett vagy injekcióban adott gyógyszeres terápia is szükséges lehet.

Van-e végleges gyógymódja az atópiás ekcémának?

Sajnos végleges gyógymód jelenleg nem létezik, de tartós tünetmentesség elérhető. Ennek céljából fontos a fent említett provokáló tényezők lehetőség szerinti kerülése, és a szervezet gyulladásos állapotainak mihamarabbi felderítése és teljes értékű kezelése. Elengedhetetlen az ekcémára hajlamos gyermekek bőrének rendszeres ápolása jó minőségű dermokozmetikai hidratálóval.

És szerencsére reménykedhetünk a bőrtünetek életkorral való spontán javulásában.

Munkatársaink magánrendelőnk nyitvatartási idejében a +36-30/414-2896-os telefonszámon fogadják érdeklődését és időpontfoglalását. 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com