Felfüggesztettek több valsartan hatóanyagú vérnyomáscsökkentőt

0

Elővigyázatosságból, a betegek biztonsága érdekében az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) június 29-i hatállyal felfüggesztette több valsartan hatóanyag tartalmú vérnyomáscsökkentő gyógyszer forgalmazását a készítmények gyártásához használt hatóanyag feltételezett minőségi hibája miatt.

Az OGYÉI a bejelentés értékelését követően azonnal eljárást indított a hiba feltárása érdekében. A gyógyszerügyi hatóság a kivizsgálás lezárásáig, a betegbiztonságot érintő kockázatok minimalizálása érdekében az esetlegesen kifogásolható minőségű gyógyszerek forgalmazását átmenetileg felfüggesztette.

Tekintettel arra, hogy a hatóanyag több tagállamban forgalomban lévő készítményben is felhasználásra kerül, a bejelentést az Európai Gyógyszerügynökség is vizsgálja, a tagállami hatóságokkal is folyamatosan egyeztetve. A vizsgálat eredményeit az OGYÉI folyamatosan értékeli, amennyiben szükséges további lépéseket tesz. A gyógyszerügyi hatóság jövő hét első napjaiban tájékoztatja az egészségügyi szakembereket, szükség esetén a betegeket a további teendőkről.

Azok a betegek, akik a felfüggesztéssel érintett gyógyszerek valamelyikét szedik, továbbra is folytathatják a terápiát.

A felfüggesztett készítmények listáját innen töltheti le.

Forrás: OGYÉI

 

Megosztás

Írjon választ!