Előzzük meg a melanomát!

0

A tavaszi napsütést nem vesszük komolyan, a nyári napozást pedig túlzásba visszük, aminek komoly következménye lehet. A melanoma halálos bőrrák, ám könnyen megelőzhető, időben felismerve pedig jó eséllyel gyógyítható – írja a Házipatika cikke nyomán a Pécsi Tudományegyetem. 

Magyarországon évente hozzávetőlegesen 1700-2000 az újonnan felismert melanomás betegek száma. Bár ez a fajta festékes bőrrák időben felismerve gyógyítható, szomorú statisztikai adat, hogy hazánkban éves szinten kb. 400 áldozatot követel a festékes bőrrák. Világviszonylatban az előrejelzések alapján az elkövetkező 5-6 évben akár másfélszeresére is nőhet a melanomás megbetegedések száma.

„A bőrgyógyászati szakma szívügyének tekinti, hogy minél szélesebb körben terjessze a legfontosabb ismereteket ezzel a veszélyes kórral kapcsolatosan ” – mondta dr. Bata-Csörgő Zsuzsanna, a Magyar Dermatológiai Társulat elnöke.

A melanoma bármely életkorban és bárhol a bőrünkön, ritkán a nyálkahártyákon is kialakulhat. Sötétbarna vagy fekete, gyorsan növekvő folt vagy csomó a leggyakoribb tünet, de festékes anyajegyünk küllemének hirtelen változása (például az anyajegy körül kialakult gyulladás, vérzés, nedvezés, színének változása) is felhívhatja a figyelmet a kórra. Kezelés nélkül gyorsan terjed, megtámadhatja a nyirokcsomókat és a belső szerveket is, ami nem ritkán halálos kimenetelű lehet.

Dr. Oláh Judit, a Szegedi Tudományegyetem docense, bőrgyógyász, klinikai onkológus hangsúlyozza: „Mint sok más esetben, a melómánál is életmentő a minél korábbi stádiumban történő felismerés, ebben az esetben sebészi kimetszéssel szinte százszázalékosan gyógyítható.

Otthoni vizsgálat során az anyajegyek számát, alakját vagy színét érintő változások során szükséges azonnal bőrgyógyász szakorvoshoz fordulni.

Mint dr. Lengyel Zsuzsanna, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa, bőrgyógyász-onkológus a melanomával kapcsolatos sajtótájékoztatón kifejtette: bár nyáron nagyobb figyelem irányul a betegségre, a megelőzés egész évben fontos. A melanoma az úgynevezett melanocita sejtek (amelyek a bőrszínért és a hajszínért is felelősek) elburjánzását jelenti. Ez egy nagyon gyakori tumorfajta, ráadásul évente 5-7 százalékkal emelkedik az esetszám.

Dr. Lengyel Zsuzsanna elmondta, hogy az 1 mm-es mélységűnél vékonyabb melanoma esetében szinte 100 százalékos a 10 éves túlélési esély, 4 mm-nél ez a szám viszont már csak 50 százalék. Amint áttét van (a bőrön, de akár távolabb, az agyban, a tüdőben, a májban vagy a csontokban ), egyre romlanak az esélyek. A szakértő azt is hangsúlyozta, hogy ez a betegség a tévhittel ellentétben nem csak anyajegyből indulhat ki, hanem újonnan is keletkezhet a bőrön.

A Pécsi Tudományegyetem adjunktusa összefoglalta, milyen anyajegy-elváltozások esetén kell azonnal orvoshoz fordulni:

  • aszimmetria
  • szabálytalan, csipkézett határ
  • sokszínű, vagy változtatja a színét (sötétedik vagy világosodik) -hirtelen megnő az átmérője -megmozdul, vagy újonnan keletkezik

Ahhoz, hogy ezeket a változásokat észrevegyük, rendszeres önvizsgálatra van szükség. Dr. Lengyel Zsuzsanna szerint érdemes 6-8 hetente átvizsgálni bőrünket, különös tekintettel a rejtett helyeken (például a fül mögött).

 

 

A szakértő kiemelte a kockázati tényezőket:

  • napfény (UVA és UVB egyaránt)
  • napégés
  • szolárium
  • világos bőrtípus
  • sok, vagy nagyméretű anyajegy
  • családi előfordulás
  • egyes genetikai betegségek
  • korábbi melanoma

Dr. Lengyel Zsuzsanna a megelőzésben elsősorban a fényvédelmet hangsúlyozza. Ez azonban nem csak a strandon fontos, hanem a mindennapokban is. Fizikai fényvédelmet jelentenek a hosszú ruhák (már léteznek UV-szűrős anyagból készültek is), a sapka vagy kalap, napernyő, napszemüveg.

Fontos a fényvédő krémek használata is. Olyat kell választani, ami az UVA és az UVB ellen is véd. Ezt legalább 20 perccel azelőtt kell a bőrön szétkenni, hogy napra mennénk és nem jó megoldás, ha csak az anyajegyeket kenjük le, mert az egész bőrfelületet védeni kell, két-három óránként pedig újra kell krémezni. Ezzel együtt sem tanácsos 10 és 16 óra között a tűző napon lenni.

Forrás: PTE

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com