Mindenre jó a kálcium? – Univerzális csodaszer vagy csak mi magyarok hiszünk benne?

3

Mindenre jó a kalcium, legalábbis a közvélekedés, és sok esetben a magyar orvosok szerint is. Ám mára mind többen kételkednek is ebben – írja a Heti Világ Gazdaság. 

„A kalcium ma Magyarországon olyan, mint a slágerek: sokan szeretik, sokat adják őket. Miközben semmiféle evidencia nincs arra, hogy a kalcium az allergiás betegségekben hatna. Egyik fejlett ország szakmai szervezete, orvos akadémiája sem ajánlja, gyakorlatilag szóba sem kerül a kalcium” – idézi az újság Mezei Györgyit, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának gyermek allergológusát. Ezt Novák Hunor orvos is megerősíti, akinek Hollandiában élő gyermekorvos ismerőse hívta fel a figyelmét arra, hogy „nonszensz az a kalciumozás, ami Magyarországon megy.” A fiatal orvos ezt követően elkezdett utánanézni a hazai kalciumhasználat hátterének és a kalciummal végzett kísérleteknek. Kiderült, hogy az 1890-es években merült fel először, hogy a kalcium hatásos lehet az allergia okozta tünetek enyhítésére.

Lényegében próba-szerencse alapon kísérleteztek a kalciummal, és mi is nagy valószínűséggel az 1900-as évek elején vettük át a módszert német nyelvterületről. „Hamar kiderült azonban, hogy a kalciumnak ninc sérdemi hatása. Hiába fedezték föl az 1930-es évek közepén az első hatásos allergiaellenes gyógyszert, az antihisztamint, és hiába léteznek ma már bizonyítottan hatásos második-harmadik generációs antihisztaminok, mi, magyarok még mindig hiszünk a kalciumban, vagyis megrekedtünk egy 100-120 évvel ezelőtti állapotban” – magyarázza.

A teljes tartalomért kattintson ide.

Forrás: hvg.hu

Megosztás

3 hozzászólás

Írjon választ!