Nem szeretünk orvoshoz járni

3

Hazánkban a lakosság nem szeret orvoshoz járni, az emberek az esetek több mint 90 százalékában még akkor sem fordulnak orvoshoz, amikor akut panasz, betegség áll fenn, pedig a legtöbben félnek az esetleges szövődményektől – derül ki a Szinapszis Kft. legfrissebb kutatásából.

A megkérdezettek 16 százaléka soha, 79 százaléka már csak a súlyos tünetek jelentkezésekor fordul orvoshoz, noha a konzultációt elhagyók több mint háromnegyede tart az esetleges szövődményektől. A 36 és 55 év közöttiek egyötöde soha nem megy el szakemberhez, az idősebbek 84 százaléka is csak a panaszok fokozódásakor keresi fel orvosát.

A válaszadók 36 százaléka egyszerűen nem szeret orvoshoz járni, 29 százalékuk pedig nem akar gyógyszereket szedni. A fiatalok körében a legnagyobb arányban (20 százalék) említett indok, hogy nincs idejük orvoshoz menni. Az életkor emelkedésével az időhiányra való hivatkozás fokozatosan csökken. 55 év felett már csupán a válaszadók 4 százalékára jellemző, hogy ez a tényező az oka, hogy nem jár orvoshoz.

A megkérdezettek 12 százaléka egyenesen feleslegesnek tartja az orvosi konzultációt, ők azt vélik, úgyis tudják, milyen kezelést javasolnának nekik. A leggyakrabban megjelenő spontán válaszok között szerepelt, hogy sokan a munkahely elvesztésétől való félelem miatt nem keresik fel az orvosi rendelőt, vagy házi praktikákkal, természetes gyógymódokkal próbálkoznak.

Az orvos helyett a megkérdezettek 30 százaléka szinte mindig vagy gyakran utánanéz panaszainak az interneten, 49 százalék csak ritkán, 21 százalék pedig soha. A nők tudatosabbak, mint a férfiak és gyakrabban szokták diagnosztizálni egészségügyi problémáikat az internet segítségével. Ez jellemző a fiatalabb korosztályra is, ám az életkor előrehaladtával nő azok száma, akik soha nem néznek utána egy-egy problémának.

Megosztás

3 hozzászólás

Írjon választ!