Csiszta Fürdő – Az újjáéledt kisfürdő

8

A Balaton déli partjának közelében található kis fürdőt kiváló gyógyvize miatt évente több ezer gyógyulni vágyó keresi fel, mégis a kevésbé ismert gyógyfürdők közé tartozik.

Csiszta Fürdő Buzsáktól 5 km-re található, melynek vizét 1956-ban az olajkutatás hozta a felszínre. A feltárt forrás vizét sokáig hagyták elfolyni, csak a helyiek kúrálták magukat a vizet elvezető árkokban. A fejlesztések sokáig elmaradtak, a fürdő megközelítése is csak kisvasúttal volt lehetséges. Jelenleg Fonyód-Lengyeltóti-Buzsák-Csisztafürdő irányából közelíthető meg, Fonyód felől csak földúton lehetséges. A közelmúlt jelentős fejlesztésének köszönhető az új 500 m2-es fürdőrész kialakítása, így a szezonális működés helyett egész évben nyitva tarthatnak.

Az 593 méteres mélységből feltörő, 42 Co fokos termálvíz 5200 mg oldott ásványi anyagot tartalmaz literenként. Emellett a hidrokarbonátos kénes gyógyvíz nagy szénsavtartalommal is bír. A csisztai gyógyvíz alkalmas mozgásszervi, nőgyógyászati és reumatikus panaszok kezelésére, törések utáni rehabilitációra, bőrgyógyászati problémák kezelésére, ivó kúraként pedig a gyomorhurutos betegségek gyógyítására.

A fürdőtelep további szolgáltatásai még a masszázs, manikűr-pedikűr és fodrászat, területén pedig éttermek, kávézó, szauna, játszótér és kemping is található.

A kis somogyi fürdőhely természetben és kulturális értékekben gazdag tájegységben fekszik, így kedvelt állomása lehet a Balaton partján üdülőknek is. A Buzsáki tájház, a János-hegyi műemlék pincesor, valamint a közelben található, Európában is egyedülálló vizes élőhelyű Kis-Balaton is mind kedvelt turisztikai célpont.

Megosztás

8 hozzászólás

Írjon választ!