Sikerült leírni az öregedéssel együtt járó gyulladásos állapotok kialakulásának egyik okát

0

A mitokondriumok kalciumfelvevő képességének romlása okozza az öregedéssel járó gyulladásos állapotokat – írja az Orvostovábbképző Szemle Online.

A Nature Aging folyóirat június 5-én közölte a University of Virginia (UVA) kutatócsoportjának tanulmányát, amelyben az öregedéssel együtt járó gyulladásos állapotok kialakulásának egyik fő kiváltó okát sikerült leírni. A kutatók szerint a gyulladásos állapotok megjelenésének hátterében bizonyos immunsejtek, így a makrofágok mitokondriumaiban zajló kalcium-szignalizáció megváltozása, hatékonyságromlása áll. A mitokondriumok az emberi sejtek “erőművei”, a kalcium-szignalizáció pedig alapvető fontosságú a megfelelő működésükhöz. Csakhogy az UVA kutatói azt fedezték fel, hogy ez a jelátviteli folyamat az öregedéssel párhuzamosan egyre inkább veszít hatékonyságából, és ennek fő oka, hogy a makrofágok és egyéb immunsejtek kalciumfelvétele és -hasznosító képessége az életkorral csökkenni kezd.

A kutatók úgy vélik, hogy a makrofágok kalciumfelvételének növelése megelőzheti a gyulladást és annak súlyos egészségügyi következményeit. Mivel a makrofágok a szervezet minden szervében, így az agyban is megtalálhatóak, a megfelelő gyógyszerekkel való célzott kezelésük segíthet az öregedéssel járó neurodegeneratív betegségek lassításában.

„Úgy gondolom, hogy kulcsfontosságú koncepcionális áttörést értünk el az életkorral összefüggő gyulladás molekuláris alapjainak megértésében” – jelentette ki Bimal V. Desai, az UVA Farmakológiai Tanszékének és az UVA Carter Immunológiai Központjának munkatársa. Desai szerint a felfedezés lehetséges kezelési stratégiákat kínál a gyulladásos kaszkádok beindulásának megelőzésére, amelyek számos kardiometabolikus és neurodegeneratív betegségben főszerepet játszanak.

Az már korábban is ismert volt, hogy a makrofágok az életkor előrehaladtával egyre kevésbé hatékonyak, de eddig nem volt világos, hogy miért. Az UVA kutatóinak új felfedezése erre adhat választ.

További részletek

Forrás: otszonline.hu 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com