Az ízületi tükrözéses eljárások csúcstechnológiája valósult meg járóbeteg ellátásban a pécsi klinikán

0

Az évtizedek óta ismert ízületi tükrözéses eljárások csúcstechnológiája került a Pécsi Tudományegyetem Traumatológiai és Kézsebészeti Klinikájára dr. Patczai Balázs ortopéd és traumatológus szakorvos, klinikaigazgató helyettes jóvoltából, aki nem pusztán a technikát, de alkalmazásának módszerét is elhozta Magyarországra – írja a pte.hu. 

Az 1,9 milliméteres, viszonylag flexibilis optika a hozzá tartozó kezelőegységgel kisebb, mint egy számítógépes egér, így könnyedén elfér az orvos markában. A hivatalos nevén nanoszkóphoz, avagy tűartroszkóphoz tartozik egy konzol is, ami olyan, akár egy laptop, ezen vetítődik ki az ízületen, illetve az ínhüvelyen belüli világ. A szupermodern diagnosztikus és terápiás eszköz hatékonyságáról, alkalmazásának jövőjéről kérdezte az újság dr. Patczai Balázst.

– Ha tehát a páciens eljön egy ilyen vizsgálatra, kap két érzéstelenítő injekciót a térdébe, a tűartroszkóppal Ön megtekinti a sérült vagy elváltozott területet, ha szükséges, helyben kezeli, végül a beavatkozás helyét egyszerűen leragasztja.

– Igen, ez a beavatkozás nem jár nagyobb ártalommal, mint egy ízületi injekció.

– A hagyományos beavatkozás során mekkora műtéti heg marad?

– A hagyományos artroszkópos eszközök mérettartománya a nanoszkóp fölött van, ezek 4,5 milliméteres optikák, vastagabbak a munkacsatornák avagy a trokárok is, emiatt nagyobb sebzést igényelnek, 7 és 10 milliméter közöttit, míg a tűartroszkópiás beavatkozás során ez mindössze 2 milliméteres. Az új technológiánál a behatolás nem igényel egy szikeszúrásnyi metszést sem, mert a hegyes trokár az, ami megnyitja az utat az ízület felé. A tűt eltávolítva a szövetek összefekszenek, nincs ízületi nedvszivárgás, az ízületi tok is csak minimálisan sérül, és a másodlagos károsodások is elhanyagolhatók a hagyományos mérettartományban végzett műtétekhez képest.

– Mennyire terjedt el a világban ez a technológia?

– Egyelőre alig pár helyen, az Egyesült Államokban is csak 2019 végén jelent meg. A 2020-as év pandémiás hányattatásai miatt nem tudott látványos sikereket elérni, ezért limitált a világon azoknak a száma, akik hozzájutottak. Magyarországon, illetve a közép- és távoli régiónkat tekintve először itt, Pécsett végeztem ilyen beavatkozást.

– Miért tartotta fontosnak, hogy hazahozza ezt a technikát?

– Kíváncsi ember vagyok, aki vonzódik az újszerűségekhez, legyen szó sebkezelési eljárásokról, vagy új típusú implantátum használatokról. A nyitottságom találkozott az egyik szeretett területemmel, a boka-és a lábsérülések ellátásával. Nagy számú bokaízületi artroszkópiát, ínműtétet végzek, és ezeknél a beavatkozásoknál a másodlagos károsodások, azaz a műtéti hegek, a behatolási kapuk mérete nagy jelentőséggel bírhat, hiszen szűk és kis ízületekről van szó. Ez a technológia jóval könnyedebb, mint az eddigi, és sokkal inkább betegbarát. Hatalmas előnye továbbá, hogy a betegnek nem kell befeküdnie a klinikára, hanem járóbeteg ellátásban a beavatkozás után azonnal hazasétálhat, sokkal kisebbek a fájdalmai is, és már másnap gyógytornázhat, folytathatja aktív életét.

– Lehet arra számítani, hogy az orvosi rendelőkben ez gyakori diagnosztikai és terápiás eszközzé válik?

– Igen, minden lehetőség adott erre, ahogy idővel a bekerülési költség csökkenni fog. Alkalmazásával az alsó és a felső végtagok índiagnosztikája sokak számára elérhető lesz, így például a peroneus inaké is – ezek a külboka mögött találhatóak -, amik minimál invazív módszerrel elláthatókká válnak. Ezen a területen gyakran előfordul íngyulladás, ínszakadással együtt. Ennek meglétét igazolni lehet a tűartroszkópiával. Az öregujj lábtő-ízületének a diagnosztikája és kezelése komoly kihívásokkal jár, ez a módszer azonban mindezt leegyszerűsíti. A bokaízület esetében is hasonló mondható el, ez is kis ízület, viszonylag kis mozgástérrel, és ezzel a szemiflexibilis, nagyon vékony optikai rendszerrel sokkal könnyebbé válik felállítani a sérülés utáni állapot diagnózisát. A felső ugróízület elváltozásainál az ízületi belhártya-megvastagodások, a hegesedések ugyancsak elláthatóak lesznek rendelői körülmények között, az esetleges ízületi szabad testeket is el lehet távolítani, és az ún. elülső becsípődéses bokapanaszok egy része is jól kezelhető.

A teljes tartalom ide kattintva olvasható.

Forrás: Pécsi Tudományegyetem

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com