Ijesztgetés, mint valós veszély a szúnyogok által terjesztett betegség

0

Inkább ijesztgetésnek, mint valós veszélynek nevezte a szúnyogok által terjesztett betegségekről szóló híreket a Dél-pesti Centrumkórház infektológusa. A nyugat-nílusi láz rendkívül ritkán fordul elő hazánkban, és az esetek túlnyomó részében nem okoz tüneteket. Az ázsiai tigrisszúnyog néhány éven belül elterjedhet Magyarországon is, ám ez még nem jelenti azt, hogy betegségeket fog terjeszteni. Már tudományos kísérletek folynak, hogy a szúnyogokat képtelenné tegyék arra, hogy átvigyék a vírust egyik emberről a másikra – írja a Magyar Nemzet.

Nincs ok aggodalomra a szúnyogok által terjesztett betegségek kapcsán, hazánkban eddig a tigrisszúnyog sem okozott fertőzést – mondta lapunknak Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának főorvosa.

Hazánkban a szúnyogok által terjesztett betegségek közül a nyugat-nílusi láz szokott jelen lenni, körülbelül júliustól októberig, a költöző madarak visszaérkezésével. Azonban rendkívül ritka megbetegedésnek számít: általában évente mindössze néhány tíz esetet diagnosztizálnak Magyarországon, bár 2018-ban több mint kétszáz esetet jelentettek – hangsúlyozta Szlávik János, hozzátéve: a tőlünk délebbre fekvő országokban – például Szerbiában, Romániában – is legfeljebb száz eset fordul elő évente. Bulgáriában, Franciaországban és Olaszországban 2017-hez képest többszörösére emelkedett az esetek száma, ám nálunk idén még egy megbetegedés sem fordult elő.

A nyugat-nílusi láz vírusa a fertőzöttek 80 százalékánál semmilyen tünetet nem okoz, míg körülbelül húsz százaléknál láz, torokfájás, kiütés, fejfájás jelentkezik, de 4-5 napon belül ők is meggyógyulnak.

– Egy százalékuk kerül kórházba agyvelő-, illetve agyhártyagyulladással, ők általában idősek, legyengült immunrendszerrel, de 80-90 százalékban ők is meggyógyulnak – számolt be az infektológus.

Forrás: Magyar Nemzet

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com