A csilipaprika hasznos lehet a tüdőrák ellen

0

Egy most megjelent tanulmány szerint a csilipaprika egyik fontos alkotóeleme, a kapszaicin eredményesen gátolhatja az áttétek kialakulását tüdőrákban – írja az OTSZonline.

Az American Cancer Society adatai szerint az Egyesült Államokban a tüdőrák az egyik legfontosabb vezető halálok nők és férfiak körében. A szakmai társaság becslése szerint az USA-ban évente több mint 220.000 embernél alakul ki tüdőrák, és 2019-ben várhatóan több mint 140 ezren esnek a betegség áldozatául. A legtöbb haláleset a tüdőrák metasztázisaival hozható összefüggésbe.

Egy most megjelent kutatás felvetette, hogy a táplálék bizonyos összetevői lassíthatják az áttétek kialakulását: például rágcsálókban és humán sejtvonalakban a csilipaprika csípős ízét adó kapszaicin gátolja a tüdőrák metasztázisainak létrejöttét.

Piyali Dasgupta, Ph.D és Jamie Friedman (Marshall University Joan C. Edwards School of Medicine, Huntington) kutatócsoportja az American Society for Investigative Pathology éves konferenciáján mutatták be eredményeiket Orlandóban.

A kutatók azt találták, hogy a kapszaicin nem-kissejtes tüdőrákból származó sejttenyészetekben gátolta az áttétek kialakulásának első stádiumát. A tüdőrákkal megbetegített állatokban pedig a kapszaicinban gazdag étrend mellett sokkal kisebb számban alakultak ki a tüdőrák metasztázisai, mint a kontrollként vizsgált, kapszaicinnal nem dúsított táplálékot kapott állatokban. A további kutatások kimutatták, hogy a kapszaicin a sejtek proliferációjának, túlélésének és motilitásának szabályozásában fontos szerepet játszó Src jelű fehérje blokkolásával fejti ki ezt a hatását.

Teljes tartalom az OTSZonline.hu oldalán olvasható.

Forrás: Orvostovábbképző Szemle

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com