Egy agyi rendellenesség okozza a csecsemőhalál-szindrómát

0

A legújabb kutatások szerint egy agyi rendellenesség lehet felelős a hirtelen csecsemőhalál-szindróma okozta halálozások több mint 40 százalékáért.

A rendellenességet a hippokampuszban, a légzést, a szívfrekvenciát és a testhőmérsékletet befolyásoló agyi területen mutatták ki. Az abnormalitás meggátolhatja az agyat abban, hogy megfelelően szabályozza a légzést és a szívfrekvenciát alvás közben, illetve az éjszaka bekövetkező rövid ébredések alatt. „Ez a rendellenesség a bölcsőhalál kockázatának teszi ki a csecsemőket” – összegezte az eredményeket a kutatás vezetője, dr. Hannah Kinney, a Harvard orvosi karának professzora.

Mivel ez az abnormalitás első megfigyelése, egyelőre nem lehet biztosan tudni, hogy ez a rendellenesség valóban a bölcsőhalál oka. Mielőtt ezt kijelenthetnénk, a kutató szerint először ki kell deríteni, mi okozza a rendellenességet, és meg kell határozni, hogy önmagában okozhat-e bölcsőhalált.

A kutatás során a szakértők 153 olyan csecsemő agyából származó mintákat elemeztek, akik 1991 és 2012 között haltak meg hirtelen és váratlan módon. A halálozásokat két csoportra osztották, az elsőbe a megmagyarázhatatlan, a másikba pedig az ismert eredetű, például fertőzés, baleset, gyilkosság, vagy oxigénhiány miatt bekövetkezett halálozások tartoztak.

Az eredményekből az derült ki, hogy a megmagyarázhatatlan okból elhunyt csecsemők 41,2 százalékában volt megfigyelhető a rendellenesség a hippokampusz gyrus dentatus részén, míg ez az arány csak 7,7 százalék volt a megmagyarázható okból elhunyt csecsemők körében. A bölcsőhalál következtében meghalt 86 csecsemő közül 43 százalékban figyelték meg a rendellenesség jelenlétét. Ez a bekövetkező változás arra utal, hogy probléma merült fel a fejlődésben valamikor a magzati időszakban, vagy a születés utáni hónapokban.

 

Megosztás

Írjon választ!