„Túlélési ismeretek szívinfarktust követően”

0

Ha már túlélte az első 30 napot, tegyen érte, hogy túlélje a Következő 365 napot is! – hívja fel a szívinfarktuson átesett betegek figyelmét a Magyar Kardiológusok Társasága. 

Magyarországon a kórházban infarktussal ellátott koszorúér-tágításon átesett betegek halálozása az első 30 napban 8,7%. Ez az alacsony szám az infarktusellátás hatékonyságát jelzi. Ezzel szemben az infarktuson átesett betegek 1 éves halálozása meghaladja a 18 %-ot. Ez az adat az utógondozás jóval kisebb eredményességét tükrözi. Ennek javításához az orvos-beteg együttműködés javítása szükséges, amit csak a kardiológusok mozgósításával tudnak elérni.

A Magyar Kardiológusok Társasága és a Sanofi „túlélőcsomagot” állított össze a szívinfarktuson átesett betegeknek, ami videofilmből, gondozási naplóból és információs anyagból áll. Ezeket a közeljövőben minden páciens megkapja. A cél, hogy az infarktus utáni „utógondozás” ugyanolyan hatékonyságú legyen, mint az értágítás!

A hirtelen keringésmegállás túlélésére csak akkor van esély, ha valaki elkezdi a beteg újraélesztését. Ezért nagyon fontos, hogy a laikus újraélesztést minél többen megismerjék, és merjék is alkalmazni, ugyanis rajtuk múlhat a beteg élete. Ez nem igényel speciális képzettséget, gyakorlatot, csupán egy kis elszántságot. A keringés nélküli betegnél mellkaskompressziót, vagyis nyomást kell alkalmazni, percenként százszor, és közben segítséget kell hívni.

A kardiológiai centrumokban oktatókat is képeznek, akik a szívinfarktusos betegeket a gondozásban való felelősségteljes részvételre biztatják.

Ehhez tartozik az előírt gyógyszerek rendszeres szedése, a dohányzás elhagyása, a legalább heti ötször harmincperces mozgás, az egészséges testsúly megőrzése, a viziteken való rendszeres részvétel.

A kampány anyaga a www.mkardio.hu/tulelesiismeretek linken érhető el és tölthető le.

Forrás: mkardio.hu

 

 

 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com