Régen kidobták, ma kincset ér az őssejt

0
Magyarországon is egyre több sikeres, életmentő beavatkozás köszönhető a köldökzsinórvérből kinyert őssejteknek, és jelenleg még nem gyógyítható betegségek esetében is ígéretes klinikai kísérletek folynak a területen. Egy hazai őssejtbankban jártunk utána, hogy mire elég egy átlagos minta – számol be az Index. 

Egyre többet hallunk őssejtekkel kapcsolatos kutatási eredményekről, szinte sci-fibe illő kísérletekről, szervek újranövesztéséről és helyreállításáról. Jelenleg is több száz tudományos kísérlet történik. Az egyik legígéretesebb, már bizonyított és elfogadott – vagyis nem csak kísérleti szinten létező – terápiás eljárás a köldökzsinórvérből származó őssejtek átültetése. De mit tud egy őssejt, és miért került a figyelem középpontjába a köldökzsinórvér?

Az őssejtek olyan sejtek, amelyek képesek különböző típusú szöveti sejtekké átalakulni, így a károsodott sejtek pótlására, építésére lehet használni őket. A vérképző őssejtek leggazdagabb forrása a csontvelő, kinyerésük többnyire a csípőlapátból történik. A vérképző őssejtek a perifériás vérből is kivonhatók, illetve a születéskor összegyűjtött köldökzsinórvérből is hozzájuk lehet jutni.

Ma már rutinszerűen gyógyítanak velük vérképzőszervi rendellenességeket, vérképzési daganatos betegségeket, és egyes örökletes anyagcsere-rendellenességeket.

Több mint nyolcvanféle betegséget lehet velük sikeresen kezelni, de ez a szám folyamatosan nő, és egyre több területen végeznek sikeres klinikai kísérleteket és beavatkozásokat.
A teljes tartalom megtekintéséhez kattintson az Index oldalára.

Forrás: index.hu

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com