Elkezdődött a tavaszi kullancsszezon

0

A március végétől június elejéig tartó időszakban a legaktívabbak a kullancsok. A  4-5 Celsius-fok feletti átlaghőmérséklet felett aktivizálódnak, így a természetben már hetek óta jelen vannak.

Magyarországon a kullancsok aktivitásának két csúcspontját figyelték meg a szakemberek. A tavaszi szezon után, a második kisebb csúcs szeptemberben jelentkezik. Jellemzően a középhegységi lombhullató erdőkben fordulnak elő. Így a legérintettebb területek elsősorban az ország nyugati része, Zala és Vas megye, az Északi-középhegység, valamint a Dunántúli dombság.

A kullancsoktól nem kell félni, csak tisztában kell lenni a kockázatokkal, és meg kell tenni a lehetséges óvintézkedéseket. Ha valaki a természetben tölti az időt, használja a drogériákban, illetve patikákban kapható kullancsriasztó szereket. Túrázás során ne térjünk le a kijelölt útvonalakról, ne vágjunk át a sűrű aljnövényzetű területeken.

Fontos eloszlatni az egyik leggyakoribb tévhitet, miszerint a kullancsok felmásznak a fákra. Valójában viszont 60-80 centiméternél magasabbra nem mennek fel. Hazatérve mindenki tartson „kullancsvizitet”, ha pedig valaki bőrében kullancsot talál, azt speciális csipesszel azonnal el kell távolítani.

A kullancsok számát a nagyvadállomány befolyásolja. Magyarországon az utóbbi években körülbelül tízszeresére, néhány vadpopuláció pedig nyolcvanszorosára emelkedett, így emiatt lehetséges, hogy valóban emelkedett a kullancsok száma. Hazánkban a kullancsok kétféle betegséget terjesztenek. Az egyik a Lyme-kór, míg a másik a kullancsenchephallitis, vagyis a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás. A védőoltás elterjedésének köszönhetően, az utóbbi időben Magyarországon az agyvelőgyulladás előfordulása csökkent.

Infektológust keres? Kattintson ide.

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com